17.2 C
Budapest
2022. július 6., szerda
Magyar Jelen
Hírek Kiemelt Külföld

Irán veszélyesnek és illegitimnek nevezte a békekötést Izrael és az Egyesült Arab Emírségek között

Irán veszélyesnek és illegitimnek nevezte a békekötést Izrael és az Egyesült Arab Emírségek között – írta az IRNA állami hírügynökség az iráni külügyminisztérium közleményére hivatkozva pénteken.

Abu-Dzabi “szégyenletes, jogtalan és egyben veszélyes döntésével” elárulta a palesztin népet, amely sohasem fog megbocsátani – állt a közleményben.

A teheráni külügyminisztérium aláhúzta: az Egyesült Arab Emírségek minden muszlimot hátba szúrt a lépésével, és neki, illetve az őt támogató országoknak kell viselniük a felelősséget a megállapodás összes következményéért.

A tárca “stratégiai ostobaságnak” nevezte az egyezményt, amely szerinte a cionista rezsimmel szembeni térségbeli ellenállást fogja erősíteni.

Irán az 1979-es iszlám forradalom óta nem ismeri el Izrael szuverenitását. Teherán ősellenségeként tekint Izraelre, és többször fenyegetett a zsidó állam megsemmisítésével. Irán és az Egyesült Arab Emírségek kapcsolata is feszült azóta, hogy iráni tüntetők 2016-ban megtámadták Szaúd-Arábia teheráni nagykövetségét.

Izrael és az Egyesült Arab Emírségek az Egyesült Államok közvetítésével csütörtökön békét kötött, és megállapodtak arról, hogy diplomáciai kapcsolatot létesítenek egymással.

Jordánia és Egyiptom után az Egyesült Arab Emírségek a harmadik arab állam, amely elismeri Izraelt. A kapcsolatok normalizálásával egyidejűleg Izrael ígéretet tett arra, hogy felfüggeszti a ciszjordániai palesztin területek bekebelezését.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök aláhúzta: új korszak kezdődik Izrael és az arab világ kapcsolatában, és az Egyesült Arab Emírségek után más államok is békét fognak kötni Izraellel.

A Palesztin Hatóság elnöke, Mahmúd Abbász és a Gázai övezetet uraló szélsőséges Hamász bírálta és elutasította a megállapodást, míg Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnök és António Guterres ENSZ-főtitkár üdvözölte az egyezséget.

MTI

További híreink

Bíróságon az idős férfit kifosztó férfi, aki még a sértett ételét is megette

Kiss Albert

„Az este 11 órás zárási korlátozás miatt 30-50 százalékkal csökkent a forgalmunk”

Varga Lilla

Mi Hazánk: javaslatok a padlóra küldött önkormányzatok megmentésére

Irányi Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen