3 C
Budapest
2022. december 9., péntek
Magyar Jelen
GazdaságHírekKiemeltKülföld

Ismét meredeken csökken az olaj ára

Meredeken csökkentek a határidős világpiaci olajárak hétfőn is a szűkös tárolási kapacitásokat és a világgazdasági helyzetet övező aggodalmak miatt.

Különösen jelentősen, 25 százalék körüli mértékben csökkent a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) ára, mert a befektetők attól tartanak, hogy hamarosan megtelnek a legnagyobb amerikai olajterminál, az oklahomai Cushing tározói.

Közép-európai idő szerint délután három óra körül a globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajféleség közül az északi-tengeri Brent júliusi szállításra, hordónként 5,84 százalékos mínuszban, 23,36 dolláron, a júniusi szállítású WTI pedig 23,67 százalékos veszteségben, 12,93 dolláron forgott.
A WTI-t eddigi napi minimumán 25,57 százalékos mínuszban, 12,61 dolláron, a Brentet pedig 6,49 százalékos veszteségben, 23,20 dolláron jegyezték.

A határidős piacokon már a harmadik egymást követő héten – és az utóbbi kilenc hétből nyolc héten – csökkentek az olajárak. A befektetők attól tartanak, hogy megismétlődhet az múlt heti történelmi esemény, amikor is története során először negatívba fordult a WTI ára az éppen kifutó határidős jegyzésekben.
A cushingi tározókban április közepén kapacitásuk 70 százalékán állt az olajszint.

A Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) arra számít, hogy az év második felében 40 dollár körül fog ingadozni a nyersolaj hordónkénti ára. Mohamed Akráb, az OPEC soros elnöki tisztségét betöltő Algéria energetikai minisztere egy televíziós nyilatkozatban elmondta, arra számítanak, hogy a kitermelést korlátozó megállapodásnak köszönhetően május-júniusban 35 dollárra kúsznak fel az árak.

Az OPEC 14 tagállama és a velük szövetséges tíz ország, élükön Oroszországgal – az OPEC+ néven ismert csoport – április közepén állapodott meg abban, hogy napi 9,7 millió hordóval csökkentik kitermelésüket májusban és júniusban.

 

További híreink

Mi Hazánk: Árcsökkentés helyett a saját zsebeit tömné a kormány?

Irányi Dániel

4500 orvos tervezi felmondását az új egészségügyi törvény miatt

Irányi Dániel

Tizenhárom éves “fiatal” rabolt Budapesten

Irányi Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben