2022. január 23., vasárnap
Magyar Jelen
Belföld Kiemelt

Itt az ötödik hullám, pedig a negyedik még el se ment

Magyarországra is megérkezett a koronavírus-járvány ötödik hulláma – közölte a háziorvosok országos kollegiális szakmai vezetője az M1-en csütörtökön.

Békássy Szabolcs azt mondta: jelentősen emelkedett a légúti tünetekkel orvoshoz fordulók száma. Ami azért nem akármilyen hír a megfázás és influenza szezonjában. A szakember hozzátette:

Erre amúgy számítottak is, miután Európa-szerte “gyorsan terjed a koronavírus omikron variánsa”. Ezzel együtt meglepte őket, hogy – pár nappal a negyedik hullám vége után – ilyen gyorsan elérkezett Magyarországra is az ötödik hullám.

Kiemelte: a légúti tüneteket mutató betegeket arra kérik, hogy előzetesen telefonon jelentkezzenek be, így időpont alapján, elkülönítve tudják őket fogadni. Járványügyi szempontból nagyon fontos, hogy a fertőző betegeket elkülönítsék a krónikus betegektől.

Békássy Szabolcs azt mondta: a Nemzeti Népegészségügyi Központ legfrissebb adatai szerint

a fertőződések 10-15 százalékának hátterében az omikron variáns áll.

Véleménye szerint néhány héten belül várhatóan a megbetegedések döntő többségéért ez a variáns lesz majd felelős. A szakember szerint a következő időszakban várhatóan sokan fertőződnek meg, de a kórházban ápoltak száma kevésbé növekszik majd.

Most még inkább felértékelődik a harmadik oltás szerepe.

Ugyanis azoknál, akik már megkapták a három védőoltást, sokkal kevésbé valószínű a súlyos megbetegedés kialakulása – hangsúlyozta a háziorvosok országos kollegiális szakmai vezetője. Azt nem tette hozzá, hogy amúgy sem jellemző a súlyos megbetegedés kialakulása az omikron esetében.

Kiemelt képünkön Békássy Szabolcs – fotó: Facebook

További híreink

Egy cikk miatt bekérette a brit nagykövetet a kínai külügyminisztérium

Irányi Dániel

Mi Hazánk: a kormány behódolt az EU betelepítési politikája előtt

Kemény János

Az összeomlás szélére sodorná a Magyar Postát a kötelező oltás bevezetése!

Kemény János

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen