13.6 C
Budapest
2021. május 9., vasárnap
Magyar Jelen
Külföld

Izrael a hibás Irán szerint

Izraelt tette felelőssé hétfőn az iráni külügyminiszter a natanzi urándúsítóban bekövetkezett üzemzavarért, s egyúttal válaszlépéseket helyezett kilátásba.

Mohammed Dzsavád Zaríf az iráni állami televízióban leszögezte: bosszút fognak állni. Azt is elmondta, szerinte Izrael azért követte el a támadást, hogy megakadályozza Teheránt abban, hogy elérje az Iránra kirótt szankciók feloldását. Rámutatott arra, hogy a zsidó állam korábban leszögezte, ragaszkodik az Irán ellen hozott büntetőintézkedések fenntartásához, szemlézi az MTI.

Hozzátette azt is, az iráni kormány mindent elkövet a nukleáris létesítmények, valamint az atomkutatásokban részt vevők biztonságáért.

Szaid Hatibzadeh, az iráni külügyi tárca szóvivője szintén azt mondta,

Irán elégtételt fog venni, ám részleteket nem közölt.

Ali Akbar Szálehi, az iráni atomprogram vezetője vasárnap azt közölte, hogy terrorcselekmény következtében történt üzemzavar aznap a natanzi urándúsítóban. Behruz Kamalvandi, az iráni atomenergiai hivatal szóvivője szerint az urándúsítót árammal ellátó hálózati rendszer hibásodott meg, és hozzátette, hogy “az incidens nem okozott károkat, illetve sugárszennyezést”.

Jóllehet Izrael hivatalosan nem kommentálta az esetet, vasárnap az izraeli közszolgálati rádió meg nem nevezett hírszerzési forrásokra hivatkozva azt jelentette, hogy az izraeli külföldi hírszerző ügynökség, a

Moszad hajtott végre kibertámadást az urándúsító létesítmény ellen.

Ugyancsak vasárnap Izraelbe látogatott Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter, aki az Egyesült Államok és Izrael közötti biztonságpolitikai együttműködésről egyeztetett, Beni Ganz izraeli védelmi miniszterrel közösen tartott sajtótájékoztatóján pedig hangsúlyozta Joe Biden amerikai elnök elkötelezettségét Izrael iránt.

A múlt héten Bécsben megkezdődtek a tárgyalások arról, hogy Irán és az Egyesült Államok is kölcsönösen visszatérjen a 2015-ös, hathatalmi megállapodáshoz, amelynek teljesítését Donald Trump amerikai elnök egyoldalúan felmondta, s egyúttal visszaállította az Iránnal szemben a megállapodás értelmében eltörölt szankciókat.

(illusztráció:OTP)

További híreink

Órabért fizet egy amerikai város a hajléktalanjainak a szemétszedésért

Avar Álmos

Az országot sújtó amerikai szankciók ellen tüntettek Dél-Szíriában (képekkel)

Kiss Albert

Világszerte 6,9 millióan fertőződtek meg, és négyszázezer a halálos áldozatok száma

Dunai Tibor

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben