17.6 C
Budapest
2022. július 7., csütörtök
Magyar Jelen
Gazdaság Kiemelt

Január végéig levelet küld a bank – sokak szeme elkerekedhet

Idén január végéig részletes, ám egyszerűen áttekinthető díjkimutatást kapnak a lakossági banki ügyfelek bankszámlájuk tavalyi egész évi költségeiről. A költségek áttekintésével, összehasonlításával eldönthető, hogy érdemes-e folyószámlát vagy akár bankot is váltani. Ezentúl minden év elején számíthatunk majd a részletes kimutatásra, amiből kiderül, mennyit és miért fizettünk a bankoknak a számlavezetéshez kapcsolódóan.

Sokak számára eddig is nyilvánvaló volt, hogy a bankok fő megélhetési forrása Magyarországon az, hogy a magyar embereknek pénzük van. Amíg kénytelenek vagyunk azt bankszámlán tárolni, ők vígan megélnek. Hogy mennyire? Erről pontosabb képet kaphatunk, hála egy uniós irányelv nyomán megszületett hazai kormányrendeletnek, mely alapján

ezentúl évente részletes, egyedi díjkimutatást kapnak a banki folyószámlával rendelkező lakossági ügyfelek a számlájukról levont költségekről.

Az ingyenes kimutatás postán vagy elektronikusan érkezik aszerint, hogy az ügyfél milyen kapcsolattartásról állapodott meg hitelintézetével. Ha egy bankszámla fölött többen is rendelkeznek, csak a számlatulajdonos kapja meg a tájékoztatást.

A pár oldalas, egyszerűen átlátható díjkimutatás egységes formátumú. Ez az első alkalom, hogy egy teljes (2020-ra szóló) éves díjkimutatást látni lehet, mivel tavaly ilyenkor a jogszabály életbe lépésének időpontja miatt csak öthavi költségkimutatást összesíthettek a hitelintézetek. A jegybank jelenleg több banknál is azt ellenőrzi, hogy az ügyfelek a jogszabálynak megfelelő tájékoztatást kaptak-e tavaly erről az időszakról.

A banki értesítés bemutatja a számlavezetésre kifizetett díjakat, és külön-külön sorokban összegzi a különböző fizetések (utalások, beszedések), bankkártyás műveletek, folyószámlahitel és egyéb szolgáltatások összesített terheit is. Felsorolja, hogy az ügyfél hány darab tranzakciót végzett, mennyi volt ezek egységnyi díja, vagy ha voltak ingyenes tranzakciók, például a havi kétszeri díjmentes készpénzfelvételi lehetőség, akkor hány műveletért kellett ténylegesen fizetni. A kimutatás jelzi, hogy mennyi kamatbevételt ért el az ügyfél, illetve mekkora összegre rúgott folyószámlahitelének kamatköltsége.

Hol a verseny? 

Azt gondolhatnánk, a sok bank jelenléte egy versenyhelyzetet teremt, amelyben azok egymás alá ígérgetve igyekeznek magyarok zömét magukhoz csábítani, ám a valóságban az átlagember számára – a számlanyitási/vezetési díjakat, illetve kezelési költségeket látva – inkább tűnik kartellezésnek a bankok működése, mintsem szabad versenynek.

Még az MNB szerint is drága a hazai bankolás, noha ezt a bankok vitatják, legtöbbször a tranzakciós illetéket említve a magas díjak egyik fő okának. Ami tény: a tranzakciós illeték és annak áthárítása miatt sokkal (legalább harmadával) magasabbak a banki díjak, mint amekkora tranzakciós illeték nélkül egy versenyző piacon lenne.

MTI/Portfolio/Magyar Jelen

További híreink

Magyar zászló miatt vegzáltak a rendőrök március 15-én? (videó)

Irányi Dániel

Online országgyűlési és önkormányzati ülésezést és döntéshozatalt szorgalmaz a Mi Hazánk

Kemény János

A Mi Hazánk nyílt levélben fordult Érd polgármesteréhez

Kemény János

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen