21.1 C
Budapest
2022. július 7., csütörtök
Magyar Jelen
Hírek

Jelentős közéleti szereplők a Mi Hazánk erősödésére számítanak

Mint ismert, számos közvélemény-kutató cég számolt be a Mi Hazánk erősödéséről, a Medián például a legerősebb ellenzéki pártként mérte a frissen Parlamentbe jutott nemzeti pártot. Nem véletlen, hogy a harmadik utas párt sikere élénken foglalkoztatja a közvéleményt, több véleményformáló, közéleti szereplő is kifejtette álláspontját a jelenségről. 

Schiffer András, az LMP volt elnöke két okot lát, amiért a Mi Hazánk megerősödött. Szerinte az egyik egy teljesen objektív magyarázat, hogy általában a választásokon, és nem csak Magyarországon, a győzteshez húzás nem csak az abszolút győztesre vonatkozik, hanem arra is, aki relatív győztes, és ilyen a Mi Hazánk is.

– Hiába nyert hatalmasat a Fidesz, hogy még a Holdról is látszik, a Mi Hazánkat rendre alulmérték a különböző intézetek. A többi ellenzéki versenyző nem is nagyon vett tudomást róluk.

Ráadásul egy új formációról van szó, amely még állami támogatásban sem részesült, az előző választáson sem indult. És ennek ellenére egy masszív eredménnyel be tudott kerülni, ez egy relatív győztes pozíció

– fejtette ki.

Ezzel ellentétben, mint fogalmazott, a hatpárti koalíció egy “abszolút vesztes pozłcióba került”, és úgy látja, nagyjából ez az embereknek a percepciója. Tehát az, hogy a Fidesz mellett a Mi Hazánk is győztese ennek a választásnak, ezért a győzteshez húzás nem csak a Fideszre, a Mi Hazánkra is igaz. Viszont a győzteshez húzás hatását hosszú távon önmagában véve nem látja tartósnak.

Schiffer szerint az a másik indoka a Mi Hazánk megerősödésének, hogy  sorskérdésekben az ellenzéki összefogással ellentétben a Mi Hazánknak van világos, átélhető pozíciója. Mindezek alatt nem szakpolitikát ért, hanem például a lezárásokat, vakcinákat, háborút, és mindazokat, amelyek az emberek teljes létezését érintik, s ez nem értékítélet részéről, nem jelenti azt, hogy ő ezekkel minden esetben azonosulni is tudna.

Ezzel ellentétben azt tapasztalni, hogy az ‘O1G-koalíciónak vagy nincs ilyen pozíciója”, vagy “az emberek azt látják, hogy a narratív kérdésekben egymással homlokegyenest ellentétes nézetet valló pozíciók repülnek kötelékben és kérnek közös felhatalmazást az ország kormányzására.”

Schiffer összegzésképpen feltárta portálunk számára azt is, mi a prognózisa a jövőre nézve.

– 1990 óta azt lehet tapasztalni, hogy amikor az ellenzék osztott, tehát több szereplős a felhozatal, akkor nem az tud igazi kihívóvá válni, aki a legradikálisabb – folytatta.

– S most mondok egy furcsát. Az a helyzet kezd kirajzolódni, hogy a kétszereplős ellenzéki felhozatal, a Mi Hazánk és az O1G-koalíció közül ma már pont a nemzeti radikálisnak tartott párt az, amely nem radikális, a szónak ennek az értelmében. Ma Magyarországon a radikalizmus szinte már az Orbán miniszterelnökhöz való viszony. Ebben a tekintetben az O1G-koalíció az, amelyik egy ilyen tébolyult árulózásba, belső ellenség keresésbe van belefulladva, miközben a Mi Hazánk tárgyszerűen kritizálja a maga nézőpontjából a kormány lépéseit. Az a tapasztalás, hogy az az ellenzéki párt tud Magyarországon hasítani, amely nem egy ilyen radikális ellenzéki pozíciót foglal el.

Amennyiben ez a tendencia érvényesül, tehát hogy az O1G-koalíció “diktatúrázásba”, Orbán Viktor “azonnali letartóztatásába” lesz belefeledkezve, miközben a Mi Hazánk a maga világnézetéből kritizál, akkor könnyen lehet, hogy az elmúlt két hónap trendje tartóssá válik, függetlenül attól, hogy a győzteshez húzás mézes hetei elmúlnak

– zárta gondolatait.

Raffay Ernő történészt nem lepte meg a Mi Hazánk választások utáni erősödése, és szerinte teljesen megérdemelten növelte támogatottságát, politikai és morális értelemben is.

– A támogatottság emelkedéséről azt gondolom, hogy a következő választásig így is marad. Ugyanis az egyetlen párt, amelyiknek nagyon komoly, kidolgozott és átgondolt programja van

– érvelt.

(fotó: Krónika Online)

Raffay elolvasta a Mi Hazák Virradat programját, és úgy látja, hogy a gazdaságon, kultúrán keresztül a legkülönfélébb kérdésekben a vezető emberek, mint Toroczkai László, Novák Előd és Dúró Dóra, rendkívül jól kommunikálják a programot.

– További fontos szempont, hogy markáns különbség van a Mi Hazánk és az önmagukat nemzetinek, jobbközépnek tartó pártok között. Kőkeményen a nemzeti érdeket képviselik. Morális kérdésekben is markánsan és helyesen cselekszenek, gondolok itt Dúró Dóra legutóbbi beszédére a Parlamentben, a magzati életekért emelt szót – mutatott rá. Megítélése szerint a Mi Hazánk jelenleg a legmarkánsabban képviseli a nemzeti érdekeket. Hozzáfűzte, hogy a Fidesznek is vannak jó gondolatai, és azt is észrevette, hogy több alkalommal is átvettek ötleteket a Mi Hazánktól, amelyeket aztán megpróbált a maga módján megvalósítani.

– Úgy látom, hogy míg a Fidesz tele van nagytőkésekkel és akadnak köztük liberális politikusok is, addig a Mi Hazánkban én nagytőkésről és liberális politikusról sem tudok, hanem a klasszikus konzervatív gondolatiságot, az Isten, haza, család jelszót képviselik, és folyamatos erősödésükre számítok – összegezte gondolatait.

– Ha úgy tetszik, számomra teljesen természetes, mert valójában már a választások előtt is sokkal többen szavaztak volna már a Mi Hazánkra, csak nagyon sokan úgy gondolták, hogy elvész a szavazat, nem fognak bekerülni

– ezt már Bogár László közgazdász nyilatkozta a Magyar Jelennek.

(fotó: MTVA)

Bogár úgy látja, már eddig is nagyobb volt jóval a Mi Hazánk tábora, mint amennyien szavaztak rájuk, csak most már fel is merik vállalni. Úgy látja, a szimpatizánsok legalább kétharmada még április 3-án “nem merte rájuk adni szavazatát”.

– Most viszont, és hangsúlyozom, nyilván ez még csak a szándékot jelzi, nem kétszeresére vagy háromszorosára nőtt a Mi Hazánk támogatottsága, hanem most már nyíltan elmondják, hogy rájuk szavaznának – mutatott rá.

Fontosnak tartotta megjegyezni, hogy a “Jobbik halott, ez teljesen nyilvánvaló. Pontosabban elpusztította saját magát.” Biztos benne, hogy a Jobbik a következő választáson nem jut be a Parlamentbe.

– Miután a Jobbik öngyilkos lett, ezért három lehetősége maradt azoknak, kik oda tartoztak. Az egyik, hogy a Fidesz mellé állnak és azt mondják, hogy történelmileg ez az egyetlen lehetőség, amelyik kormányzati szinten is meg tud hasonlítani valami hasonlót. A másik, hogy soha többé nem mennek el szavazni. A harmadik pedig az, hogy a Mi Hazánkra szavaznak, és tulajdonképpen az visszaalakul az eredeti Jobbikká. Ennyi történik – fejtette ki. Úgy látja, ennek a negatívja történik az MSZP-nél is, amely teljesen eltűnt, 2%-ot kapna, s az MSZP minden “sötét energiáját” átvéve a DK lesz helyette.

(Kiemelt kép: Mandiner)

További híreink

Hosszú Katinka visszavonul, ha egyszer gyermeke születik

Dunai Tibor

Vakcinát kapnak a fa alá a legkisebbek- december 20. után kezdődik az 5-12 évesek oltása

Faragó Dániel

A hajók károsanyag-kibocsátását mérő automata bója kezdte meg működését a finn vizeken

Dunai Tibor

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen