13.6 C
Budapest
2021. május 10., hétfő
Magyar Jelen
Kiemelt

Jeruzsálemi Héber Egyetem: ma is pusztít a holokauszt

Évtizedekkel később is pusztít a holokauszt traumája, állítja a jewishnews. A holokauszt túlélők egészségi állapota rosszabbul alakult az elmúlt évtizedekben, mint a társadalom egészének. Elsősorban a rák és a szívbetegségek sújtják őket nagyobb mértékben.

Friss kutatások

A jelenség már régóta ismert, friss kutatásokat a Jeruzsálemi Héber Egyetem végzett. A kutatók 22 ezer ember adatait vizsgálták, akiket 1964 és 2016 között követtek nyomon és összehasonlították a túlélők körében a daganatos betegségek és a szívbetegségek okozta halálozások arányát olyanokéval, akik nem szenvedték el a náci megszállást, írja a zsido.com

Nagyobb kockázat a dohányzásnál

Az American Journal of Epidemiology c. folyóiratban megjelent tanulmány szerint a túlélő nők körében 15 százalékkal magasabb az általános halálozási arány és 17 százalékkal nagyobb az esély a rákbetegséggel összefüggő elhalálozásra.

A férfiaknál a túlélők általános halálozási rátája nem különbözik másokétól, de a rákos esetek 14 százalékos többletet mutatnak. Kiugróan magas, 39 százalékkal magasabb az arány, ami a szív- és érrendszeri halálozást illeti.

Akkor is magasabb

Azok az emberek, akik életük első időszakában náci uralom alatt éltek, még akkor is magasabb halálozási rátával sújtottak, ha ki tudtak vándorolni Izraelbe és ott alapítottak családot – így foglalta össze a kutatást a tanulmány egyik szerzője Dr Iaroslav Youssim. A súlyos traumák elszenvedése és a halálozási minták között összefüggés lehet a hosszabb távon, zárja összefoglalóját a zsidó hírekkel foglalkozó portál.

(fotó:bangkokpost)

További híreink

Nem lehet elég korán kezdeni, erőszak már gyerekkorban is

Kemény János

Délvideken (is) egyre inkább elszemtelenednek a migránsok

Varga Lilla

Összeverte a polgármestert, mert azt hitte, több segély jár neki

Szabó Norbert

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben