21.1 C
Budapest
2022. július 7., csütörtök
Magyar Jelen
Hírek Kiemelt Külföld

Kabaré – az USA “nácivadászt” küld Ukrajnába, hogy derítse fel a Sztálin szobrokat állító orosz hadsereg háborús bűneit

Az amerikai igazságügyminiszter Ukrajnában tett látogatása alkalmából kijelentette, hogy felállítanak egy olyan csapatot, aminek az lesz a feladata, hogy a háborús bűnöket kivizsgálja és a bűnösöket felkutassa. 

Természetesen ezalatt csak az oroszok által elkövetett háborús bűnöket és az orosz bűnösöket értette, az ukrán túlkapásokról nem beszélt.

Merrick Garland miniszter már korábban is bábáskodott hasonló indíttatású ügyekben – ő volt az, aki az orosz milliárdosok USA-ban lévő vagyonainak befagyasztásáról gondoskodott.

A mostani küldetés fő felelőse a “nácivadász” Eli Rosenbaum lesz, aki az elmúlt évtizedekben már több mint 100 németnél vélt felfedezni náci kapcsolódási pontokat. Őket aztán vagy megfosztotta amerikai állampolgárságuktól, vagy kitoloncoltatta az USA-ból.

Garland tudatta, hogy az amerikai kormány a térségbe több igazságügyi szakértőt is küld, hogy segítsen Ukrajnának felkutatni a háborús bűnösöket és megakadályozni Oroszországot abba, hogy kijátsszák a szankciókat.

Az persze már más kérdés, hogy ezeket a szankciókat ki akarja-e játszani az orosz fél tekintve, hogy a legutóbbi kimutatások arra engednek következtetni, hogy túlzottan nagy károkat az EU nem okozott az orosz gazdaságnak.

Elgondolkodtató az is, hogy a háború kezdete óta a hivatalos orosz kommunikáció arról szól, hogy ez az agresszió tulajdonképpen az ukrán nácik ellenében jött létre és az orosz hadsereg a “hírhedt” neonáci ukránok ellen harcol.

A másik (NATO-USA-EU-Ukrajna) narratíva szerint éppen azok az oroszok a nácik, akik az elfoglalt településekre Lenin és Sztálin szobrokat emelnek győzelmük jeléül.

(nyitókép:AFP)

További híreink

Ásó, kapa, nagyharang- MZP lesz a ceremóniamester Osváth Zsolt esküvőjén

Faragó Dániel

A románok csaknem fele szerint Magyarország el akarja szakítani Erdélyt

Varga Lilla

Költségvetési vita – Novák Előd: ez nem a nemzetépítő állam költségvetése, a Mi Hazánk módosító javaslatok tömkelegével készül

Faragó Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen