3.4 C
Budapest
2022. december 2., péntek
Magyar Jelen
KiemeltKülföld

Kamala Harris szerint Amerika a világ legrégebbi demokráciája

Joe Biden elnök az amerikai demokráciára nézve továbbra is veszélyesnek nevezte elődjét, Donald Trumpot a capitoliumi zavargások első évfordulója alkalmából a kongresszusban elmondott csütörtöki beszédében. Kamala Harris szerint pedig Amerika a világ legrégebbi demokráciája. 

Tavaly január 6-án a szövetségi törvényhozás szenátusa éppen a demokrata párti Biden győzelmét készült hitelesíteni, amikor tüntetők megostromolták a Capitoliumot, és összecsaptak az épületegyüttest védő rendőrökkel. Az összecsapásokban öten életüket vesztették, köztük a biztonsági szolgálat egyik tagja, és a rendőrök közül később négyen öngyilkosságot követtek el. Mintegy 140 rendőr megsebesült. A rendbontással összefüggésben legalább 725 ember ellen indítottak eljárást azóta – írta az MTI.

Biden csütörtöki beszédében felhívta a figyelmet arra, hogy a választási csalás “hamis vádja” sokat árthat az amerikai jogállamiságnak, és alááshatja a jövőbeni választások hitelét. “Történelmünk során először egy elnök nem csak elvesztett egy választást, hanem megpróbálta megakadályozni a békés hatalomátadást” – jelentette ki. Ismét elítélte, hogy a volt elnök “órákig tétlenül nézte a tévén a zavargásokat”, hozzáfűzve, hogy a zavargók “nem turisták voltak, hanem felfegyverzett lázadók”. “Teljesen egyértelműen el kell határolnunk az igazságot a hazugságtól. Az igazság a következő: az előző amerikai elnök hazugságokat terjesztett a 2020-as elnökválasztásról. Tette ezt azért, mert többre tartja a hatalmat az elvszerűségnél” – szögezte le Biden. Trump “tőrt szegez a demokrácia torkának” – fogalmazott Biden.

Kamala Harris és a történelemismeret

Olybá tűnik az új amerikai kormányban elvárás a “Biden szintű eszmefuttatások” puffogtatása. Noha újévi köszöntőjében az elnök igen magasra tette a lécet, mikor január 1-én arról beszélt, rengeteg okunk van reménnyel tekinteni az előttünk álló, 2020-as(!) évre.

Kamala Harris bizonyára érezte, hogy ezt nehéz lesz felülmúlni, de meg kell próbálnia. Ezért ő

 a tavaly január 6-i történéseket Pearl Harborhoz és a 2001. szeptember 11-hez hasonlította.

Kamala Harris úgy vélekedett, hogy tavaly január 6-án “szélsőségesek támadták meg az ország eszményeit”.

Egyben – tévesen – “a világ legrégebbi demokráciájának” nevezte az Egyesült Államokat.

A Reuters brit hírügynökség és az Ipsos közvélemény-kutató intézet egyik felmérése szerint a republikánus szavazók 55 százaléka ma is hitelt ad Trump azon állításának, hogy a választásokat elcsalták. Több tucatnyi bíróság, tagállami választási hivatalok és Trump saját volt kormányzatának egyes tagjai is elutasítják ezt. Chuck Schumer, a szenátus demokrata párti többségének vezetője ezzel kapcsolatban azt mondta szerdán a CBS tévének: a demokrácia továbbra is sebezhető marad mindaddig, amíg a republikánus vezetők Trump mellé állnak hamis állításaiban.

“Nem kell, hogy azonos ideológiát kövessünk, hogy egyetértsünk, ettől még tisztelhetjük egymást, de nem lehetünk egy nagy hazugság rabjai” – fogalmazott a politikus. Biden beszéde után számos megemlékezést tartanak még a törvényhozásban, de ezeken a republikánus párti kongresszusi tagok nagy része nincs jelen – jegyezte meg a Reuters. Republikánus politikusok azzal vádolták meg a demokratákat, hogy az évfordulót saját politikai céljaikra használják fel.

Mitch McConnell, a szenátusi republikánusok vezetője azt írta közleményében: “különösen meglepő, hogy a demokrata szenátorok a zavargásokról szóló megemlékezéskor olyan erőszakos tömegről beszélnek, amely le akarta rombolni országunk szokásait, törvényeit, intézményeit, és ezt annak igazolására teszik, hogy ők maguk rombolják le országunk szokásait, törvényeit, intézményeit”. Amit nem mert hozzátenni a demokraták játékszabályait maradéktalanul elfogadó kóserkonzervatív képviselő az az, hogy mennyire visszásak a Demokrata párt megnyilatkozásai annak fényében, hogy olyan szervezeteket támogatnak nyíltan, mint például a BLM.

További híreink

Telefonon keménykedett Putyinnal a német kancellár

Magyar Jelen

Forma-1: A koronavírus miatt elmarad a 2023-as Kínai Nagydíj

Magyar Jelen

A Hír TV Célpont című műsora is foglalkozott a mezőhegyesi gyilkossággal

Magyar Jelen

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben