3 C
Budapest
2022. december 1., csütörtök
Magyar Jelen
BelföldKiemelt

Kampány indul, hogy több halat együnk

HalPéntek néven országos kampány indult a rendszeres, legalább heti egyszeri halfogyasztás ösztönzésére, szakértők szerint ugyanis a magyarok még mindig jobbára karácsonykor és Húsvétkor fogyasztják a vízi állatokat.

Bár Magyarországon több mint 30 százalékkal nőtt a halfogyasztás 2013 óta, egy ember átlagosan 6,7 kilogramm halat fogyaszt évente, ami még mindig alacsony.  A halfogyasztás továbbra is szezonális jellegű: a magyarok leginkább Húsvét és karácsony előtt vásárolnak halat – mondta Zambó Péter, az Agrárminisztérium erdőkért és földügyekért felelős államtitkára. Mint fogalmazott,  a magyar fogyasztók a hal elutasításának okaként a magas árat, a szálkáktól való félelmet és a halak minőségével kapcsolatos kifogásokat jelölik meg, ezért szükség van a bizalom helyreállítására. Az államtitkár ismertette, hogy a halfogyasztás növeléséért többi között 27-ről 5 százalékra csökkentették a fogyasztási célú hal áfatartalmát, és nagy hangsúlyt fektetnek a célzott promóciókra is.

– Az utóbbi években a nagy szupermarket láncoknak köszönhetően javult a haltermékek hozzáférhetősége is, és egyre több halas étterem, büfé van, de vannak területek, ahol továbbra is nehezen szerezhetők be a friss és a feldolgozott haltermékek – tette hozzá Zambó Péter.

Lévai Ferenc, a kampányt életre hívó Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet szóvivője elmondta: a www.halpentek.hu honlapon receptek és egy térkép is található, amelyen azt jelölik, hol lehet a fogyasztó tartózkodási helyéhez legközelebb halat kapni.  – A magyar hal biztonságos, a tavalyi EU-s kutatások eredménye szerint semmilyen szennyező anyag nem található bennük – hangsúlyozta.

Elhangzott az is, hogy öt évvel ezelőtt 8,2 százalék volt a halat elutasítók aránya, 2020-ra ez 2,4 százalékra csökkent, valamint nőtt a belföldi édesvízi halak iránti igény is: a három legnépszerűbb hal között a ponty és a harcsa is szerepel.

MTI

További híreink

A Sound után annyi drog került a Balatonba, hogy már a vízi élővilágot is veszélyezteti

Irányi Dániel

Már Budapesten is közel 3000 forint egy jól megpakolt lángos

Irányi Dániel

A Mi Hazánk költött a legkevesebbet a kampányra jelöltenként

Irányi Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben