5.1 C
Budapest
2022. január 29., szombat
Magyar Jelen
Kiemelt Külföld

Kanada- pénzbüntetést kapnak az oltatlanok a liberális “mintaállamban”

Québecben, a második legnagyobb kanadai tartományban „egészségügyi hozzájárulási díjra” kötelezik a be nem oltott lakosokat,

azaz gyakorlatilag pénzügyi büntetést szabnak ki az oltatlanokra.

A döntést kedden jelentette be a tartomány miniszerelnöke, Francois Legault, aki kiemelte, hogy az oltás kulcsfontosságú a járvány megállításában, ezért minden felnőtt állampolgár – aki nem rendelkezik orvosi mentességgel az oltás alól – köteles beoltatni magát, különben jelentős díjat kell fizetnie. Hozzátette, hogy az oltatlanok extra terhet jelentenek az egészségügyre, ezért tartja szükségesnek az intézkedés bevezetését.

Legault azt nem árulta el, hogy mikor lép életbe az új jogszabály, és milyen mértékű büntetésre kell számítania az oltatlanoknak, de helyi lapok úgy tudják, hogy 50 vagy 100 dollárnál nagyobb bírságra kell számítani.

A tartományi kórházakban már az omikron terjedése előtt is munkaerőhiánnyal küzdöttek, így miután az új variáns megjelent Észak-Amerika legszigorúbb korlátozó intézkedéseit vezették be: este tíz órától kijárási tilalmat rendeltek el, és a jövő héttől az oltatlanok nem látogathatják az ital- és fűboltokat.

Az ottani társadalomról sokat elárul, hogy ezen korlátozások hatására megnégyszereződött az oltást kérők száma.

Kanadában egyedülálló a québeci jogszabály, de más országok már tettek hasonló intézkedéseket.

Görögországban havi 100 eurós büntetés sújtja azokat a 60 év felettieket, akik nem vették fel az oltást, Ausztriában pedig a tervek szerint negyedévente 3600 euróig terjedő büntetésre kötelezhetik majd az oltatlanokat.

(24 nyomán)

További híreink

Hat államtitkárjelöltet nevesített az RMDSZ

Varga Lilla

Csődvédelmet kért a négyszeres bajnok Kaiserslautern labdarúgóklub

Dunai Tibor

Egy négyéves kislány elveszett az esőerdőben, napokig gyümölcsön és a folyó vizén élt

Szabó Norbert

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen