7.1 C
Budapest
2022. december 5., hétfő
Magyar Jelen
BelföldHírek

Karácsony pénzt és kormányhatározatot kér, csak így támogatják az atlétikai vébét

Milliárdok, budapesti nagyerdő, kollégiumi helyek…

Budapest 2023-ban rendezne atlétikai világbajnokságot. A rendezés jogát elnyerte a város, stadion azonban még nincs. Most a főváros – határozott követelésekkel és feltételekkel – a kormány és a rendezés mellé állhat. De ennek komoly ára van.

Közös sajtótájékoztatón jelentette be Karácsony Gergely főpolgármester és Baranyi Krisztina ferencvárosi polgármester, hogy Budapest milyen feltételekkel hajlandó támogatni a 2023-as atlétikai világbajnokság megrendezését. Ezek:

-az elkövetkezendő öt évben, az Egészséges Budapest Program keretében, 50 milliárd forintos forrás jusson a kerületi önkormányzatoknak az egészségügyi alap – és szakellátás fejlesztésére.
-maradjon érvényben és teljesítse a kormány azt a megállapodását, amit még Tarlós Istvánnal írtak alá a közösségi közlekedés fejlesztéséről.
-mindezt pedig foglalja is nyilvános kormányhatározatba a kormány még idén.
Ezek a főbb követelések. De szó van a zöldfelület növeléséről, nyilvánosságról, átlátható pénzköltésről, illetve konkrétan az atlétikai stadionról is.

További fontos szempont Budapest számára, hogy a Déli Városkapu Fejlesztési Program a Fővárosi Önkormányzat és az érintett kerületi önkormányzatok bevonásával legyen újratervezve, „annak érdekében is, hogy a Budapesti Nagyerdő első ütemeként megvalósuljon Észak-Csepelen a csepeli közpark.”

A felépülő stadiont is érintő feltételei is vannak Karácsonynak:

-atlétikai stadion helyett egy olyan nyílt, rekreációs célú sportpark valósuljon meg, ami „nem csupán egy atlétikai világverseny megrendezésére alkalmas, hanem lakossági tömegsport igények kielégítésére és kulturális események befogadására is, hiszen csak így lehet hosszútávon is fenntartható a beruházás”

-„a beruházás megvalósításának domináns eleme kell hogy legyen a fenntartható koncepció alapján megvalósítandó zöldfelület-fejlesztés. Kiemelt szempont továbbá, hogy a beruházás finanszírozása teljesen átlátható legyen”.

Ferencváros polgármestere, Baranyi Krisztina azt mondta, nem atlétikai stadiont, hanem egy tömegsportigény kielégítésére alkalmas központot szeretne. Ezt a világbajnokság után átadnák a budapestieknek. A stadion mellé sok zöldet, szoborparkot, kutyafuttatót, játszóteret és szakrendelőt is elképzelt, ezek is a feltételei között szerepelnek.

Feltétele, hogy:

-a diákváros koncepció első két üteme valósuljon meg, ami 4000 kollégiumi helyet jelent két éven belül
-tárgyaljanak róla, hogy az Országos Széchényi Könyvtár Ferencvárosba költözzön.

Baranyi beszélt arról is, hogy maradjon meg a Vituki strand, azt adják át a közösségnek. „Ha ezek megvalósulnak, akkor Ferencváros megadja az engedélyt a stadion megépítésére.”

Karácsony a sajtótájékoztatóján azt mondta, hamarosan kiderülhet, milyen lesz a viszony Budapest és a kormány között. De a főpolgármester szerint most minden szereplő győztes lehet.(hvg)

 

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben