17 C
Budapest
2020. október 27., kedd
Magyar Jelen
Külföld

Katalán helyzet

Quim Torra katalán elnök felmentését kérte védőügyvédje csütörtökön a madridi legfelsőbb bíróságon, amelyhez fellebbezéssel fordultak, miután a függetlenségi politikust korábban engedetlenség miatt másfél évre eltiltotta közhivatal betöltésétől egy nem jogerős bírósági ítélet.

Zászlók miatt marasztalták el

A katalán elnököt tavaly decemberben marasztalta el a katalán felsőbíróság, amiért nem tett eleget a központi választási bizottság (JEC) utasításának a 2019-es tavaszi parlamenti választásokat megelőzően, és többszöri felszólítás ellenére sem távolíttatta el a középületekről a politikai szimbólumokat.
A választási bizottság szerint ugyanis a sárga szalagok és transzparensek kihelyezésével, amelyek a 2017-ben bebörtönzött katalán függetlenségi vezetők támogatását jelképezték, megsértették a közintézményekre vonatkozó politikai semlegesség elvét.

Koncepciós ítélet

A legfelsőbb bíróságon az elnököt képviselő Gonzalo Boye elfogultsággal vádolta a választási bizottságot, amelynek ráadásul szerinte nem tartozik hatáskörébe a tartományi vezetők utasítása.
Mint mondta, az elmarasztaló határozattal a választási bizottság megsértette az elnök szabad véleménynyilvánításhoz való jogát, továbbá azt sem vette figyelembe, hogy képviselőként mentelmi jog illeti meg.

Ügyészség az elnök felett

Pilar Fernández Valcarce ügyész a tárgyaláson hangsúlyozta: a választási bizottság hatáskörébe tartozik a választási törvény által támasztott szabályok betartatása és az azzal ellentétes cselekmények felülvizsgálata, megszüntetése, valamint szankcionálása. Felhívta a figyelmet, hogy a választási kampány ideje alatt ez a testület az elnök felett álló hatóságnak minősül.

Előrehozott voksolás öhet

A legfelsőbb bíróságnak tíz napja van, hogy határozzon az ügyben. Amennyiben megerősíti a korábbi ítéletet, a katalán elnöknek távoznia kell posztjáról. Ebben az esetben helyettese, Pére Aragonés veszi át ideiglenesen az immár csökkentett hatáskörű kormány irányítását, amíg a parlament új elnököt választ, vagy előrehozott választásokat rendeznek az autonóm tartományban.
Az elszakadáspárti politikus védője korábban arról is beszélt, hogy kedvezőtlen ítélet esetén készek elmenni az Európai Bíróságra is.

 

(MTI)

Kapcsolódó híreink

Kampányfőnök lett a szocialistáknál, a magyarokat akasztani akaró exminiszterelnök

Kiss Albert

Hasznos lesz: Ukrajnában is engedélyeznék a tinédzsereknek, hogy nemet váltsanak

Kiss Albert

Szomáliai EU képviselő: A bevándorlók többet tesznek a közösbe

Avar Álmos

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben