1.2 C
Budapest
2021. március 6., szombat
Magyar Jelen
Tudomány

Kimúlt az Insight robotvakondja a Marson, nem fúr tovább

Kimúlt az Insight űrszonda robotvakondja a Marson, két év után nem fúr tovább – közölte a NASA, miután a műszer nem volt képes tovább hatolni a talajban, hogy mérje a vörös bolygó hőmérsékletét.

Németországi tudósok két éven át próbáltak elérni, hogy az InSight marsjáró hőérzékelő eszköze befúrjon a marsi kéreg alá. A mintegy 40 centiméteres műszer a tervek szerint öt méterre fúrt volna le, de végül csak nagyjából fél méternyit haladt.

Miután a hétvégén még egy kísérletet tett, hogy 500 ütéssel lejjebb kalapálja magát, a szakértői csoport hivatalosan is bejelentette a projekt lefújását.

“Beleadtunk mindent, amit tudtunk, de a Mars és a mi hősies vakondunk továbbra is összeférhetetlennek tűnnek”

– mondta Tilman Spohn, a Német Űrhatóság munkatársa, a kísérlet vezető tudósa.

A NASA közleményében kiemelte, hogy a megtett erőfeszítésekből a jövőbeli ásási kísérletek profitálhatnak a Marson. Egyszer majd asztronauták áshatnak a vörös bolygón fagyott vizet keresve, hogy igyanak, üzemanyagot készítsenek, vagy mikroszkopikus élet nyomait kereshetik – fejtették ki.

A vakondot a Mars talaját vizsgáló korábbi űrmissziók eredményei alapján tervezték. Ezek egyáltalán nem utaltak olyan jellegű talajra, amilyennel most szembesült a műszer.

Az InSight francia szeizmométere időközben mintegy 500 rengést rögzített, a marsjáró időjárás-megfigyelő állomása pedig napi jelentésekkel szolgál. Kedden például a legmagasabb hőmérséklet mínusz 8 Celsius-fok volt, a legalacsonyabb pedig mínusz 49 Celsius-fok az egyenlítői Elysium Planitia síkságon.

A Marson 2018 novemberében landolt InSight misszióját nemrég hosszabbították meg két évvel, így 2022 végéig tart. A tervek szerint február 18-án leszáll és csatlakozik hozzá a NASA legújabb marsjárója, a Perseverance.

(Forrás: MTI – Fotó: NASA/JPL-Caltech)

További híreink

Engedéllyel rendelkező ellenszérum előállításához keresnek gyógyult donorokat

Szabó Norbert

Robothalakkal vizsgálták a halrajokat

Irányi Dániel

Megtalálhatták a Mars meghódításának titkát

Irányi Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben