3 C
Budapest
2022. november 30., szerda
Magyar Jelen
Külföld

Kivonulhat Európából a Google

Ha életbe lép az új, kiadókat védő törvény, a Google kivonul Ausztráliából. Ez európai szempontból azért fontos, mert az unió egy hasonló jogszabály kidolgozását tervezi. 

A törvényjavaslat előírná, hogy a Google minden hírszolgáltatóval egyéni kereskedelmi megállapodást kössön. A Google viszont nem az etikus tartalomátvételből gazdagodott meg, így a törvénytervezetre válaszul megfenyegette az ausztrál kormányt: ha a javaslatot elfogadják, bezárja keresőjét Ausztráliában.

Mel Silva, a Google ausztráliai ügyvezetője szenátusi meghallgatásán azzal érvelt, hogy a törvényjavaslat “kivitelezhetetlen” és “észszerűtlen”, valamint hónapokig tartó patthelyzetet eredményezne a Big Tech cégei és a kormány között. Hozzátette, ha a javaslat törvénnyé emelkedik, “nem marad más választásuk, mint a keresőmotor leállítása Ausztráliában”.

Scott Morrison miniszterelnök mindössze annyit mondott a Google bejelentésére, hogy “fenyegetésekre nem válaszolnak”.

Jöhetnek az alternatívák?

Noha a Google minden eszközzel igyekszik ledominálni a piacot, nem az övék az egyetlen jól működő keresőmotor a világon. Vannak, akik a Microsoft Bingjére, vagy a Yahoora esküsznek, ám ezekkel ugyan az a baj, mint a Google-el: adattgyűjtés, tevékenységünk nyomon követése, adataink harmadik félnek való átjátszása.

Adatvédelmi szempontból egyértelműen a DuckDuckGo a legideálisabb választás, bár magyar vonatkozásban még tapasztalhatók hiányosságok, a kereső rendkívül sokat fejlődött az elmúlt néhány évben, arról nem is beszélve, hogy felhasználóinak teljes anonimitást biztosít, nem kíváncsi tevékenységünkre, ahogyan adatainkat sem akarja eladni reklámcégeknek.

A probléma inkább azzal lehet majd, hogy a Google nem csak keresőt üzemeltet, övé a Gmail, a Google Maps és a YouTube is. Egyelőre nem tisztázott, hogy a cég csupán a keresője működését felfüggesztené Ausztráliában (és Európában), vagy minden szolgáltatását kivonná a piacról. Ez az átlag felhasználót nyilvánvalóan érzékenyen érintené, én a magam részéről viszont azt tapasztaltam, hogy az általam fogyasztott tartalmak jelentős részét az utóbbi években a YouTube cenzorai törölték és tiltották.

Globális precedenst teremthet? 

Rex Patrick ausztrál szenátor ezt a szarkasztikus kérdést tette fel a Google-nek:

Világszerte mindenütt ugyanez a helyzet. Ugye most akkor minden piacról kivonul?

A Google és más érintett vállalatok – például a Facebook – központja azonban az Egyesült Államokban van. Az amerikai kormány pedig – legalábbis a most elbúcsúzott Trump-kormányzat – arra szólította fel Ausztráliát, hogy ne „siettesse” az új törvényt, mivel ez „rendkívüli” és „hosszan tartó negatív következményekkel járhat”.

Nem az első ország lenne, ahonnan kivonulnak 

A techóriás 2010-ben kivonult Kínából, miután vita alakult ki a kommunista kormány és a vállalat vezetői között arról, hogy cenzúrázzák-e a keresőmotort. Eleinte a vezetőség belement a kínai igényeknek megfelelő cenzúrába, később azonban felhagytak ezzel, amivel kivívták az állampárt haragját. Az ellentét odáig fokozódott, hogy a cég elhagyta az országot.

Mi lesz Európában?

A szerzői jogokról szóló új EU-szabály szerint a keresőmotoroknak és a hírek összesítőinek fizetniük kell a linkekért a híroldalaknak. Franciaországban a kiadók már megállapodtak a Google-lal arról, hogyan kell ennek működnie. Ugyanakkor csak néhány ilyen megállapodást írtak alá (azt is kizárólag rangos francia újságokkal), ez egészen más, mint a széles körű, sokkal szigorúbb ausztrál törvénytervezet.

De ez csak a francia példa. A Google jövője Európában tehát attól függhet, az Unió milyen szabályozást dolgoz ki a versenyelőnyükkel gátlástalanul visszaélő techóriásokkal szemben.

(Index nyomán)

További híreink

Minek kell még történnie, hogy kiadják a tűzparancsot az EU külső határain?

Horváth Tamás

„Kölcsönösségre” és „kiegyensúlyozottságra” törekszik az EU Kínával

Irányi Dániel

Uniós rendelet készül a mesterséges intelligencia szabályozására

Magyar Jelen

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben