13 C
Budapest
2022. szeptember 26., hétfő
Magyar Jelen
KiemeltKülföld

Korábban Obama és Clinton embere volt, most Joe Biden külügyminisztere lehet

Várhatóan Anthony Blinken lesz Joe Biden külügyminisztere – írta a Bloomberg News és a The New York Times is. Az értesülést egyenlőre sem a leendő elnök munkatársai, sem Blinken nem kommentálták. Katie Bedingfield, Biden kommunikációs tanácsadója vasárnap a Fox televíziónak elmondta, Joe Biden kedden hozza nyilvánosságra a várható kormányzata tagjainak névsorát.

Az 58 éves Blinken pályafutását még Bill Clinton alatt kezdte meg a külügyminisztériumban. 2015 és 2017 között külügyminiszter-helyettesként dolgozott, előtt pedig Barack Obama elnök nemzetbiztonsági tanácsadójának helyettese volt. Vagyis, minden bizonnyal jól ismerik egymást Joe Bidennel, így kinevezése aligha nevezhető meglepőnek.

Mit jelent ez Magyarországnak? 

Nem sok jót. Anthony Blinken anyja New Yorkban élő zsidó nő, apja, Donald Blinken, 1994 és 1997 között az Egyesült Államok budapesti nagykövete volt. Donald Blinken mostani felesége, Vera, Magyarországon született. Első gyerekkori “élményéről” azt írja: 1945 januárjában foglalták el a házat a szovjetek, ahol a nácik elől rejtőztünk. Kiűzték őket és felszabadítottak minket. Akkor először úgy éreztük, végre igazán szabadok vagyunk!

Noha az ’50-es évek óta New Yorkban él, Vera Blinken férjével lelkes hívei a “demokráciaexportnak”, ráadásul:

a Közép-Európai Egyetem Nyílt Társadalom Alapítványának nagy támogatói. Olyannyira, hogy a szervezet 2015-ben fel is vette a nevüket, így lett Vera és Donald Blinken Nyílt Társadalom Alapítvány.

A most 58 éves Tony Blinken nem csak az Obama-adminisztráció idején volt az egyik legfontosabb külügyekkel és nemzetbiztonsággal foglalkozó háttérember, de az idei kampányban is Joe Biden külpolitikai tanácsadójaként dolgozott. A külügyminiszteri posztra rajta kívül másik esélyesként a jamaikai nagyszülőkkel rendelkező Susan Rice volt nemzetbiztonsági főtanácsadót emlegetik.

További híreink

Reménytelennek látják a nyugdíjukat a magyar munkavállalók

Faragó Dániel

Egy kemenesszentpéteri lakos laptopot adományozott a helyi gyerekeknek

Irányi Dániel

Loptak, keresi őket a rendőrség

Szabó Norbert

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben