21.1 C
Budapest
2022. július 6., szerda
Magyar Jelen
Belföld Gazdaság Hírek Kiemelt

Kormányinfó: várni kell a tanárok béremelésére, nem lesz áfacsökkentés, emelkedik az alkohol jövedéki adója

Gulyás Gergely az új ciklus első Kormányinfóján kijelentette, hogy aggodalomra semmi ok, a Kormányinfó a háború ellenére is marad a régiben. 

A miniszter ezt követően az ismét életbe lépett veszélyhelyzetről és a gazdasági válság fenyegetéséről értekezett. Az új kormány feladata, hogy az elhúzódó helyzetben a gazdaságot és a biztonságot is megőrizze, megvédje az eddigi eredményeket – tette hozzá.

Gulyás megerősítette, hogy a nagyvállalatok és a bankok a rezsivédelmi, valamint a honvédelmi alapba fognak hozzájárulást fizetni a többletnyereségek után. A jövő évi költségvetés tervezetét ma átadják a Költségvetési Tanácsnak, nekik 10 napjuk van a véleményezésre.

Új elem, hogy a benzinárstop innentől csak a magyar rendszámú járművekre érvényes.

Nagy Márton gazdaságfejlesztésért felelős miniszter az intézkedéseket a költségvetési hiánycél tartásával indokolta, majd felsorolta az extra-teherrel sújtott szektorokat, ide tartozik a

  • bankszektor,
  • biztosítói szektor,
  • energiaszektor,
  • kiskereskedelem,
  • telekommunikáció,
  • légitársaságok,
  • gyógyszerforgalom,
  • reklámadó.

Fontos információ még, hogy a kormány minden árstopról külön-külön fog dönteni a későbbiekben.

A kérdésekre adott válaszok alapján az is kiderült, hogy a tanárok béremelése tovább várat magára, a miszter türelmet kért.

-Eltolódnak az állami beruházások, a minisztériumok számára pedig beszerzési stop van érvényben.

-Gulyás azt is megerősítette, hogy az áfa csökkentése nincs napinrenden.

A magyar állam jó színvonalú, korszerű eszközökkel működő egészségügyi ellátást biztosít. Ha valaki igénybe akarja venni a magánellátást, tegye, ahhoz a kormányzatnak semmi köze. Azt viszont elvárják, hogy a kötelező egészségbiztosítási járulékokat mindenki fizesse be, és mindez nem vezethet a járulékfizetők számának csökkenéséhez – tette még hozzá Gulyás Gergely az Index kérdésére.

Az Index kérdésére arra is fény derült, hogy további “kisebb” megszorítások is lesznek. A extraprofitadón túl is lesz százmilliárd forint körüli bevétele kisebb tételekből a létrehozott alapoknak. Nagy Márton ezeket finomhangolásnak nevezte, idesorolta a dohány és alkoholtermékek jövedéki adójának emelését, emelkedhet a népegészségügyi adó, és változik a cégautók adózása.

 

További híreink

Kölyökkutyát bántalmazott – letöltendő fogházra ítélték

Szabó Norbert

Pakisztánban megöltek egy keresztényt, mert ivott egy kútból és megmosta az arcát

Dunai Tibor

Két “állampolgár” kirabolt és összevert egy férfit Felsőszentmártonban

Faragó Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen