12.1 C
Budapest
2022. május 20., péntek
Magyar Jelen
Belföld Gazdaság Hírek Kiemelt

Koronavírus: az adózási szankciók felfüggesztését kérik a kormánytól

Az Adótanácsadók Egyesülete a könyvelési, adóbevallási, beszámolási határidők mulasztása miatti szankciók felfüggesztését kérte.

A kormány által elrendelt intézkedések – és az esetleg várható továbbiak – miatt, de az MKIK konferenciáján a járvány hatásainak mérséklésére a miniszterelnök által említett célzott ágazati programokra reflektálva a Magyar Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Egyesülete nyílt levélben tett javaslatot a vállalkozásoknál a könyvelés, adóbevallás miatt szükségesnek vélt kormányzati intézkedésre.

A levélben felhívták a jogalkotó és a kormányzat figyelmét arra, hogy a bevezetett egészségügyi óvintézkedések súlyosan megnehezíthetik a mikro- és kisvállalkozások könyvelői, adóbevallás-, és számviteli beszámolót készítők munkavégzését is.

Már most problémák vannak

Mint írják, a fertőzéstől való – mindkét fél részérő fennálló – félelem miatt, az ügyfelekkel való személyes kapcsolattartás, és így a bizonylatok eljutása már most problémát jelent. Várhatóan akadozhat a vállalkozások közötti – nem elektronikus – bizonylatforgalom is, ami ugyancsak gondot jelenthet az adóbevallások határidőre történő beadásában, mert a bizonylatok ebből adódóan is késve jutnak el a könyvelőhöz.

Ne szabjanak ki bírságot

Kérik, hogy a jogszabályban általános érvénnyel kerüljön kimondásra, hogy a 2020. július 31-ig határidős estekben – amennyiben az egészségügyi vészhelyzet addig nem szűnik meg –, a vállalkozásokra a különböző jogszabályokban meghatározott adóbevallási, adatszolgáltatási, számviteli beszámoló letétbe-helyezési határidők mulasztása miatt – jóhiszemű joggyakorlás esetén – nem kerül sor mulasztási bírság kiszabására.

Az ilyen bevallási késedelemből adódóan –amennyiben a késett bevallásban lévő adót a beadásával együtt megfizetik– késedelmi pótlék kiszabásra ne kerüljön sor, és ebben az időszakban beadott bevallások önrevíziói mentesüljenek az önrevíziós pótlék alól, továbbá ne lehessen az előbbiek miatti késedelmes fizetés esetén végrehajtást indítani, és hogy az adózói minősítés ezek miatti nem változtatható meg.

Az Adótanácsadók Egyesülete a könyvelési, adóbevallási, beszámolási határidők mulasztása miatti szankciók felfüggesztését kérte.

Határozott véleményük, hogy a vállalkozások ilyen formában történő támogatása révén a kormányzat jelentősen enyhítené az adózók anyagi szankcióktól való félelmét, stresszét, az egyébként is meglévő, a koronavírustól való aggódásaikat, mindemellett csökkentené a több tízezer embert (nagyrészt családos nőket) foglalkoztató könyvelői szektorra nehezedő nyomást.

Forrás: piacesprofit.hu

További híreink

Coming-out tetemrehívás után

Irányi Dániel

Vádat emeltek az áldozatait felgyújtó baltás gyilkos ellen

Faragó Dániel

Házi karanténba került Angela Merkel

Dunai Tibor

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen