17.6 C
Budapest
2022. július 7., csütörtök
Magyar Jelen
Belföld Hírek Kiemelt

Kövér summa- határon túli magyarok támogatása helyett villa és verda lett az alapítványi pénzből

A Magyar Tehetségekért Határtalanul Alapítványhoz 320 millió forintos, külföldről érkezett támogatás feltehetően Frank Liu tajvani milliárdos üzletember körétől, aki jó barátja Kövér László házelnöknek – jelent meg több helyen is. Az alapítvány 2019-es beszámolója alapján az összeg egy részét az alábbiakra költötték el:

  • 13 millió forintért vásároltak egy Audi A6-os gépjárművet.
  • 240 millió forintért megvásároltak az eredetileg két helyrajzi számon nyilvántartott budai luxuslakást.
  • 12,5 millió forintért egy visegrádi erdőszéli telket vettek.
  • 4 millió forint volt az ingatlanvásárlások jogi költsége.
  • 2,4 millió forintot (fejenként 600 ezret) költöttek négy magánszemély támogatására (ez a tevékenység felel meg leginkább az alapítvány deklarált céljának).
  • Továbbá 35 millió forintot adtak az Erdélyben bejegyzett Ábel Egyesületnek. (Az egyesület elnöke az a Stefán Károly Róbert, aki megalapította a Magyar Tehetségekért Határtalanul Alapítványt.)

Az alapítvány által 2019-ben megvásárolt ötszobás, 164 négyzetméteres budai lakást a cikk szerzője szerint Veress László, a házelnök kabinetfőnökének családja használja.

A Magyar Tehetségekért Határtalanul Alapítvány kuratóriumi elnöke Visontai Kálmán, aki Veress munkatársa az Országházban. Ő az Audi A6-os gépkocsi használója. A kuratórium másik két tagja az erdélyi Czegő Piroska és Czegő Krisztina, anya és leánya. Mindketten Veress László feleségének ismerősei.

A 2020-as pénzügyi beszámolóból az is kiderült, hogy a korábbi négy támogatott magánszemély mellett további három is pénzhez jutott az alapítvány jóvoltából. Közülük 1,8 millió forint adományban részesült Kovács-Darnót Renáta, Visontai Kálmán feleségének a testvére, vagyis az alapítvány vezetőjének sógornője, aki ráadásul nem határon túli magyar.

A Magyar Tehetségekért Határtalanul Alapítvány 2019-ben kapott külföldi forrásból 322 millió forintot, ami jóval több, mint a 2017-ben elfogadott civiltörvényben meghatározott 7,2 millió forint támogatási küszöb. A törvény szerint ezért az alapítvány köteles lett volna magát regisztrálni a külföldről támogatott civil szervezetek nyilvántartásában, és ezt honlapján és kiadványain is feltüntetni, de nem tette meg.

A szóban forgó ingatlannál semmi nem utalt arra, hogy az az alapítványhoz tartozik.

Sokat elárul, hogy a 24.hu cikke után a postaládára írták rá az alapítvány nevét.

(24-Magyar Jelen)

További híreink

Saját fegyverét fogták rá a férfira

Irányi Dániel

Görögország katonai lépéseket helyezett kilátásba Törökország ellen

Irányi Dániel

Drogügyben nyomoz a rendőrség a kispesti szocialista botrányban

Szabó Norbert

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen