12.9 C
Budapest
2021. április 12., hétfő
Magyar Jelen
Kárpát-haza Kiemelt

Kuleba: senki nem gondolhatja, hogy Kijevbe jöhet, és itt feltételeket diktálhat

Hangulatot, konkrét ötleteket várok magyar kollégámtól a kétoldalú kapcsolatokban történő előrelépést illetően, egymás tiszteletben tartása mellett, de senki nem gondolhatja, hogy Kijevbe jöhet, és itt feltételeket diktálhat – jelentette ki Dmitro Kuleba külügyminiszter egy kedd esti televíziós interjúban.

Az ukrán diplomácia vezetője Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter szerdai látogatását megelőzően az Ukrajina tévécsatornának nyilatkozva üzente a magyar félnek,

hogy „holnap kevés lesz az érvek cseréje

– írja a Karpat.in.ua nyomán a Kárpátinfo.net hírportál.

Elvárom magyar kollégámtól mind a hangulatot, mind a konkrét ötleteket a kétoldalú kapcsolatokban történő előrelépést illetően, egymás tiszteletben tartása mellett.”

Ennek kapcsán diplomatikusan megjegyezte:

„senki nem gondolhatja, hogy Kijevbe jöhet, és itt feltételeket diktálhat.”

A mai online sajtótájékoztatón Szijjártó Péter úgy fogalmazott: a szélsőséges elemeket, megnyilvánulásokat ki kell iktatni a magyar-ukrán kétoldalú kapcsolatokból. Hozzátette, arra kérte hivatali partnerét, hogy kezdjenek közös munkába a kétoldalú kapcsolatokban az elmúlt években feszültséget keltő oktatási törvény ügyében, és a két ország között létrehozott közös oktatási munkacsoport kezdjen konzultációkat. Hangsúlyozta, hogy ha ezeken az egyeztetéseken megoldást találnak, akkor “nagyon komoly teher kerülhet le” a kétoldalú kapcsolatokról.

Az MTI kérdésre hozzátette, hogy eddig a Donyec-medencei harcokban megsérült 42 ukrán katona számára biztosítottak Magyarországon egészségügyi ellátást, rehabilitációt. Készen áll Magyarország ennek a programnak a folytatására is, ha ezt a járványhelyzet majd lehetővé teszi.

Emlékeztetett még arra, hogy kedden ötven lélegeztetőgépet adományozott Magyarország ukrajnai kórházaknak. Hangsúlyozta, hogy ebből 46 nem kárpátaljai kórházakba kerül.

Dmitro Kuleba kiemelte: nincs semmilyen alap azt feltételezni, hogy a kárpátaljai magyar kisebbség hajlana a szeparatizmus felé, de azt sem, hogy az ukrán állam bármilyen kárt akarna okozni az Ukrajnában élő magyaroknak.

“Határozottan elítélek minden, az ukrajnai magyar kisebbséggel szembeni negatív megítélést, és elfogadhatatlannak tartok minden ukránellenes retorikát, amely időnként egyes politikai körökből hallható”

– szögezte le.

Az ukrán külügyminiszter hangsúlyozta, hogy Magyarország változatlanul támogatja Ukrajna területi integritását és szuverenitását, továbbá Ukrajnát az Európai Unióban. Megerősítette, hogy továbbra is napirenden van Orbán Viktor magyar miniszterelnök és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök találkozója. Hozzáfűzte: dolgoznak azon, hogy ez a találkozó a lehető legeredményesebb legyen és új lapot nyisson a kétoldalú kapcsolatokban.

(Fotó: Kovács Tamás / MTI)

További híreink

A Mi Hazánk szerint nem fog sokáig állni Baranyi Krisztina “BLM-szobra”

Kemény János

“Egyébként nem gondolom, hogy a szórakozóhelyek kategóriájába bele kellett volna, hogy vegyék a teljes vendéglátást”

Kemény János

Már a Capitolium ostromáról is Magyarország jut eszébe Angus King szenátornak

Irányi Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben