35.2 C
Budapest
2022. augusztus 17., szerda
Magyar Jelen
KiemeltVélemény

“Legyen kötelező az oltás” – követeli a momentumos politikus

“Legyen kötelező az oltás” – írta az Azonnalin megjelent véleménycikkében a Momentum politikusa, Buzinkay György.

Érvelésének alátámasztása érdekében Buzinkay már az elején “belecsapott a lecsóba” és előhozakodott a hivatalos statisztikákkal, melyek szerint (a cikk írásakor) 9.429-en haltak meg Magyarországon koronavírus-fertőzés következtében. Mint írta: “Hogy érzékelni tudjuk, milyen pusztítást végez ez a vírus, érdemes megnézni a leggyakoribb halálozási okokat egy „békeévből”. 2018-ban a legtöbben szív- és érrendszeri betegségben hunytak el (hozzá kell tenni, hogy ide szokták sorolni az időskori „végelgyengüléses” eseteket is), szám szerint 64,7 ezren. Rákbetegségben 33,2 ezren, légzőrendszeri betegségekben pedig 8113-an haltak meg. Balesetben 3664-en vesztették életüket és 1656-an lettek öngyilkosok” – teszi hozzá, hogy kellően megrettenjünk, hiszen így a több mint 9 ezer halottal a koronavírus már “statisztikailag is a harmadik helyen szerepelne 2018-ban”.

A számokból sajnos arra nem kapunk választ, hogy akik hivatalosban “koronavírusban elhunytak”, rendelkeztek-e bármiféle krónikus betegséggel? Például egy végstádiumban lévő rákos beteg, aki megfertőződött a COVID-19-el, majd egy héttel később elhalálozott, vajon melyik táblázatban szerepel majd?

Buzinkay szerint ráadásul ez a szám jóval magasabb lenne, ha a kormány nem szigorít, és mondjuk a magyar-izlandi meccs sem lett volna zártkapus. Alighanem legalább annyira megugrott volna a fertőzések száma, mint ahogyan a Budapesten – közönség előtt – megrendezett Bayern – Sevilla Európaliga döntő után: sehogy.

Noha a momentumos politikus szerint társadalmunk alapvetően továbbra is liberális, vagyis nem a közösségek értékesek a többség szemében, hanem az individuumok (ellentétben például a nacionalistákkal, akiknek továbbra is fontos a nemzet és a család), ez azonban – szerinte – nem lehet mentség az oltás elutasítására, mivel “még a legszélsőségesebb liberálisok is azt vallják, hogy mindenki szabadsága addig terjed, ameddig azzal másnak nem árt”.

Általában igen jövedelmező a tények és logika helyett az érzelmekre alapozva érvelni, hiszen azzal hamarabb érjük el a kívánt hatást, így alapvetően érthető, Buzinkay miért próbál mindenkit a társadalmi felelősségérzete révén rávenni az oltásra, hiszen “így megvédjük az elesetteket, a betegeket, a várandós kismamákat, az időseket”. Demagóg, de hatásos.

A probléma ezzel csupán az, hogy egyszerűen nem igaz. Legalábbis Falus Ferenc korábbi országos tisztifőorvos szerint egészen biztosan nem, hiszen ő éppen pont arról beszélt az Atv-ben, hogy a beoltottak ugyan úgy képesek megfertőződni és továbbadni a vírust.

Fejtegetései után Buzinkay meglehetősen hajmeresztő következtetéseket von le. Szerinte – az általa hozott érvek miatt – a kormány kétféleképpen járhat el:

az egyszerűbb, ha kötelezővé teszi a vakcina beadását mindenki számára. A bonyolultabb pedig, ha szankcionálja azokat, akik nincsenek beoltva. “Tömegközlekedést csak azok használhatnak, akik oltva vannak”

– példálózik a politikus.

Természetesen a kötelező panelek sem maradhatnak ki a cikkből, mint hogy aki nem rohan rögtön oltásért, az “vírustagadó”, vagy “oltásellenes”. Ez mondjuk meglehetősen meredek állítás egy olyan országban, ahol a megkérdezettek mindössze 14,9%-a oltatná be magát biztosan.

“Ugyanakkor a vírust most kell legyőzni, mert senkinek sincs joga emberek életét veszélyeztetni politikai okokból. Ezt a gordiuszi csomót pedig paradox módon akkor vághatja át a kormány, ha él azzal a lehetőségével, hogy kötelezővé teszi a koronavírus elleni oltást”

– ez az érvelés pedig kifejezetten vicces egy olyan ideológiát képviselő ember szájából, mely ideológia kereszteslovagjai szerint egy 8 éves gyerek eldöntheti, hogy ő valójában rossz testbe született, és ezért hormonkezelésnek vetheti alá magát, az embereknek pedig joguk van azt bevinni a testükbe, amit csak akarnak (drogliberalizáció), ráadásul támogatják az abortuszt, hiszen “a nő önrendelkezési joga jóval előrébb való, mint a magzat élethez való joga, ami amúgy is csak egy sejtcsomó“. De arról már nincs jogom dönteni, hogy be akarom-e oltatni magam egy kevesebb mint egy év alatt összedobott kísérleti vakcinával. Na, ez az igazi paradoxon.

Gy.D.

Kiemelt kép: Szél Bernadett és Buzinkay György, forrás: Szél Bernadett Facebook-oldala

További híreink

Tíz évre titkosította az idei tűzijáték költségeit a kormány

Irányi Dániel

Hat hónap letöltendőt kapott egy “maszkbűnöző” Írországban

Irányi Dániel

Programbemutató Dunaújvárosban: Az újvárosi régió is a mi hazánk!

Kemény János

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben