7.3 C
Budapest
2020. december 5., szombat
Magyar Jelen
Kiemelt Külföld

Lengyel miniszterelnök: Az EU vezetői olyanok, mint a kommunisták

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök az Európai Uniót az egykori keleti blokk kommunista diktatúráihoz hasonlította, miután az EU vezetői a meglehetősen ködös “jogállamiság” feltételéhez szabnák az EU-s pénzek utalását.

Hétfőn lengyel-magyar vétó akadályozta meg az unió 2021-2027-es költségvetési tervének és a helyreállítási alaphoz szükséges rendeletnek elfogadását, ami az EU vezetői szerint “krízishelyzetbe sodorja Európát”. Ha tényleg olyan súlyos lenne a válság, akkor mégis miért kellett változtatni a nyáron elfogadott megállapodáson, és ideológiai feltételekhez kötni az EU-s pénzeket? – merülhet fel sokakban a jogos kérdés.

Ennek semmi köze a jogállamisághoz. Ez csak ürügy. Itt intézményesített politikai rabszolgaságról van szó. A szuverenitásunk radikális csorbításáról

– mondta a lengyel igazságügyi miniszter Zbigniew Ziobro.

A kormányfő az alsóház előtt tartott beszédében hasonlóan fogalmazott:

A jogállamiság az EU propagandistáinak bunkósbotja. Mi, lengyelek az ilyen módszereket már jól ismerjük a kommunista időkből. Egy unió, amit európai oligarchák vezetnek, akik a gyengébb államokat sarokba szorítják és fenyegetik. Mi nem ilyen EU-hoz csatlakoztunk. Ennek az Európai Uniónak nincs jövője.

Az EU-ra leselkedő legnagyobb veszélyt pedig a brüsszeli lobbistákban, és intézményi vezetőkben látja, akik nemzetek közössége helyett egy egységes, föderalista államot építenének. Mint mondta:

Ha a tagállamokra erőltetik az ideológiájukat, akkor az EU pusztulásra ítéltetett.

A miniszterelnök rámutatott, mást se szajkózik a nyugati és liberális média, minthogy Lengyelország az EU-s pénzek nélkül képtelen lenne túlélni.

Azt akarják, hogy térdre borulva hálálkodjunk az adományaikért.

Szerinte ez a kérdés nem arról szól, ki jobb és ki baloldali, hanem arról, ki akarja, hogy brüsszeli bürokraták diktáljanak, és ki akar egy erős, szuverén Lengyelországot. Vagyis a valódi törésvonal a globalisták és a nacionalisták között húzódik.

A baloldal szerint a kormányfő vétója “önző és felelőtlen lépés volt”, amivel megvonja országától “az életmentő” EU-s pénzeket.

Kapcsolódó híreink

Erdő Péter: Meg kell építeni a szeretet hídját

Gabay Dorka

“Choronavirus Challange”, avagy nézegessen hülyéket

Kemény János

Állatkínzók letartóztatását indítványozza az ügyészség

Kiss Albert

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben