7.1 C
Budapest
2021. április 12., hétfő
Magyar Jelen
Kárpát-haza Kiemelt

Letisztították a gyalázatosan befestett Székely vértanúk emlékművét Marosvásárhelyen

Ismeretlen elkövetők rongálták meg a marosvásárhelyi Székely vértanúk emlékművét.

A hírt Facebook-oldalán közölte péntek este Soós Zoltán polgármester, majd az RMDSZ is közleményben adta hírül az újabb provokációt, amely egyértelműen a magyar közösség ellen irányul, hiszen az emlékművet román nemzeti színekkel, piros-sárga-kékkel mázolták le. Soós Zoltán polgármester a bejegyzésében felhívta a figyelmet arra, hogyhogy etnikai provokációról van szó, de ugyanakkor azt is leírta, abban bízik, nem osztható meg a vásárhelyi közösség egy ilyen akcióval – írja a Transindex.ro.

„Etnikai konfliktus gerjesztésének szándékával már nem lehet megosztani a vásárhelyieket, ennek ellenére egyesek nem adják ezt fel. Ne dőljünk be az iskolázatlan rosszakaróinknak. Városunk csak akkor fejlődhet, ha nem hagyunk helyet az etnikai alapú provokációknak”

– írta Soós Zoltán.

Az RMDSZ késő este közleményben ítélt el „minden szélsőséges megnyilvánulást”. A magyar érdekvédelmi szövetség vezetői azt írták, hogy „bármennyire felháborító, ami történt, most mégis arra kérjük a város lakóit, hogy ne dőljenek be az olcsó provokációnak, maradjanak higgadtak. Ne engedjük, hogy az ellenségeskedés és az uszítás vezérelje az embereket!”

Az RMDSZ az ismeretlen tettesek ellen feljelentést tett, a városrendészet pedig már dolgozik a rongálás kijavításán.

„Sajnálatos, hogy ilyen gyalázatos módon próbálnak a román és a magyar közösség között konfliktust szítani egy fél évvel azután, hogy összefogtunk Marosvásárhely jövőjéért. Ez nyilvánvalóan nem mindenkinek tetszett”

– olvasható az RMDSZ állásfoglalásában.

Szombaton a koradélutáni órákban már lemosták a marosvásárhelyi székely vértanúk emlékművéről a pénteki festést. A városháza alkalmazottai voltak azok, akik eltávolították a piros, sárga és kék festéknyomokat.

Soós Zoltán polgármester Facebook-oldalán mutatta meg a tiszta emlékművet:

(Fotó: facebook.com/Soós Zoltán)

További híreink

Beterítette a hó Magyarország egy részét

Szabó Norbert

A magyar himnuszt énekelték, hazaárulás vádjával nyomoznak az ukránok – FRISS: magyar reagálás

Gabay Dorka

Fülöp Erik: A nemzeti önazonosság védelme az autonómián keresztül valósulhat meg

Kiss Albert

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben