21.1 C
Budapest
2022. július 7., csütörtök
Magyar Jelen
Hírek Kiemelt Tudomány

Letoha: a vírusok nem azért mutálódnak, hogy mielőbb végezzenek a gazdatesttel

Az indiai variáns valójában egy válaszreakció az oltásokra: a tüskefehérje szekvenciájának megváltoztatásával egy olyan variáns képződött, ami bizonyos mértékig ki tud már bújni a tüskefehérje-fókuszú vakcinák nyújtotta védettség alól. Ezért tudja fertőzni a delta variáns tömegével a beoltott személyeket is – állapította meg Letoha Tamás.

Letoha Tamás kutatóorvos az Azonnalinak adott interjújában arról beszélt,

a delta variáns azért tud tömegével terjedni az oltottak körében Izlandon (is), mert a vírus – ahogy azt például az amerikai járványkezelésért felelős CDC is kimutatta – elkezdett alkalmazkodni a tüskefehérje-fókuszú oltások miatt megváltozó játékszabályokhoz.

Rámutat: az Izlandon használt vakcinák (Pfizer, Modena, Johnson&Johnson, Astra) az eredeti, vuhani vírus tüskefehérjéje ellen adnak immunitást – márpedig a koronavírusok hagyományosan a tüskefehérjéjük megváltoztatásával hoznak létre újabb és újabb mutációkat.

Szerinte tehát az indiai variáns valójában egy válaszreakció az oltásokra: a tüskefehérje szekvenciájának megváltoztatásával egy olyan variáns képződött, ami bizonyos mértékig ki tud már bújni a tüskefehérje-fókuszú vakcinák nyújtotta védettség alól – ezért tudja fertőzni a delta variáns tömegével a beoltott személyeket is.

A szakértő azonban hangsúlyozza, nincs ok a pánikra, hiszen a vírusok (természetes környezetben) nem azért mutálódnak, hogy mielőbb végezzenek a gazdatesttel. Éppen ellenkezőleg: a cél még nagyobb tömegben reprodukálni önmagukat. És erre egyébként az oltott gazdatest is tökéletesen alkalmas.

Így nem csupán a SARS-CoV-2, hanem más koronavírusok evolúciójában is az a minta figyelhető meg, ami a delta variánssal a 2019-ben felbukkant koronavírus-változatnál: olyan mutációk jönnek létre, amik a fertőzőképesség növelésére koncentrálnak, a virulenciájuk, azaz a megbetegítő képességük viszont inkább a csökkenés irányába mozdul.

Letoha szerint ebből következtethető, hogy az újabb és újabb hullámok a korábbiaknál már jóval enyhébbek lesznek. A kutatóorvos hozzátette: az orvostudomány molekuláris szinten ismeri ezt a vírust, tisztában van a fertőzőképességével, tudja, hogy hogyan kell ellene védekezni, és – a más koronavírusok evolúciója alapján – van egy tudományos alapokon álló előrejelzési képesség a jövőbeni variánsokra – már csak ezért sem kell teret engedni a pániknak.

Pontosan emiatt nem érzi indokoltnak a korlátozásokat sem. Meglátása szerint a koronavírus ellen nem védenek hatékonyan az olyan “középkori eljárások”, amiket az elmúlt időszakban láthattunk.

Az egymással való kapcsolataink lecsökkentése, a kesztyűk, a hónapokig használt és épp ezért számos kórokozóval szennyezett maszkok, illetve az ipari mennyiségű fertőtlenítőszerek ész nélküli használata – ezek eddig sem gyakoroltak érdemben hatást a vírus terjedésére.

A védettségi igazolvánnyal kapcsolatban a kutatóorvos megjegyezte:

annak eredetileg az lett volna az értelme, hogy az embereket az oltásra ösztönözzék vele, mostanra viszont “háborús állapotokat okoz az emberek közötti megkülönböztetéssel”.

Fotó: szeged365

További híreink

Szinte teljesen nikotinmentes dohányt kísérleteztek ki géntechnikával

Szabó Norbert

Mintha nem is lenne oltás- többen vannak kórházban a tavaly ilyenkorinál

Faragó Dániel

Az MSZP nem akarta, mégis megszavazta a közműadó-emelését

Irányi Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen