2.5 C
Budapest
2022. november 29., kedd
Magyar Jelen
Hírek

“Lettország nácizmust dicsőítő általános politikáját folytat”

Legalábbis így látja ezt Moszkva, és mintha egy valamiben nem lenne különbség a háborús felek között napjainkban, mégpedig abban, hogy minden bajok okozói a “nácik”. A valóság ugyanakkor az, hogy arról van szó, Lettország elérte azon célját, hogy november 15-ig lebontson 69 szovjet emlékművet, de még túl is teljesítette azt, miután a nyár óta már több mint 120-at távolítottak az ország közterületeiről – közölte a rigai kulturális minisztérium szóvivője a Leta helyi hírügynökségnek nyilatkozva, adja hírül az MTI.

A tisztségviselő beszélt arról is, hogy a helyi közösségek kezdeményezésére a letűnt kor további 55 “ereklyéjét” bontották le, vagy szállították múzeumba. A lett parlament Oroszország ukrajnai háborúja miatt határozatot fogadott el arról, hogy a totalitárius rendszereket éltető objektumokat november 15-ig le kell bontani. Viszont a temetkezési helyeken álló emlékműveket a döntés nem érinti. Lettország lakosságának 30 százalékát oroszajkúak teszik ki.

A függetlenné válás után, 1991-ben csaknem az összes szovjet emlékművet és emléktáblát eltüntették Lettországban, kivéve a szovjet hősi temetőkben lévőket. Augusztus végén lebontották a Vörös Hadsereg dicsőségét hirdető, a szovjet korszakból származó és heves viták tárgyát képező monumentális rigai emlékművet is, amelyet egy 1994-es lett-orosz kormányközi szerződés védett a megállapodás májusban történt módosításáig.

Az orosz külügyminisztérium “állami vandalizmusnak” nevezte a múlt héten a szovjet emlékművek lebontását, s az ügyben bekérette a balti ország moszkvai nagykövetét is.

Az orosz tárca állásfoglalása szerint Lettország “barbarizmusa” összhangban van a rigai vezetés “nácizmust dicsőítő általános politikájával”. Hozzátette, hogy Moszkva úgynevezett aszimmetrikus eszközökkel adhat választ, ami “mindenképpen hátrányos lesz Riga számára”.

(Fotó: Az egyik emlékmű eltávolítás közben – Baltic News Network)

Twitter– és Telegram-csatornáinkra feliratkozva egyetlen hírről sem maradsz le!

További híreink

Mi Hazánk: az amerikai támogatások elfogadása felér egy hazaárulással

Kemény János

Egerben így köszöntötték az adventi időszakot

Kemény János

“A 2023-as ülésszakon jóváhagyjuk a NATO-csatlakozást”

Kemény János

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben