2022. szeptember 26., hétfő
Magyar Jelen
KiemeltKülföld

Liz Trusst választotta kormányfővé a birt Konzervatív Párt

Szorosnak aligha nevezhető versenyben választotta vezetőjének Liz Trusst a brit Konzervatív Párt. Truss 81 326 szavazatot kapott, míg ellenfele, Rishi Sunak 60 399-et.

Ahogy azt mi is megjósoltuk, a haladó nyugaton szóba se jöhet, hogy a Konzervatív Pártot továbbra is egy fehér férfi vezesse, így a legesélyesebb jelöltek között sem találtunk egyet sem.

A verseny végül egy észak-afrikai hindu és egy liberális fehér nő között dőlt el. Liz Truss ugyanis igen erős baloldali közegből érkezett. Szüleit csak úgy jellemezte, mint akik „a Munkáspárttól is balra állnak”, ő maga pedig a szélsőliberális Kanadában szívta magába a „haladást”, ahol egy évet élt.

Hazatérése után lelkes liberális demokrata lett, aki a marihuána legalizációjáért, valamint az abortusz kiterjesztéséért küzdött.

A Konzervatív Pártba történő átigazolása után hozta magával liberális világnézetét is. A Brexit ellen kampányolt, illetve határozott fellépést követelt az oroszokkal szemben is, ám

azt megígérte, ha miniszterelnökké is választják, nem fog ellátogatni Tajvanra.

Elvégre, mégis csak számít, mit gondol rólunk egy kelet-ázsiai kommunista diktatúra… Ezen felül természetesen nagy zsidóbarát is, biztosított mindenkit, amennyiben győz, „felül fogják vizsgálni” az izraeli brit nagykövetség Jeruzsálembe költöztetését, de a Holocaust is szívügye.

Társadalmi kérdésekben kijelentette, nem csak az identitáspolitikát utasítják el, hanem azt a „bigott világnézetet is, amely annyi ember előretörését gátolja meg”. Igazi, nyugati kóserkonzervatívként

nem csak megszavazta, de teljes mellszélességgel támogatja a homoszexuálisok házasságát.

Ettől függetlenül azt vallja magáról, hogy „osztja a kereszténység hitét és értékeit”, de nem a „vallásgyakorló fajta”. Hogy mennyire is azonosul a kereszténységgel, azt a legjobban talán az szemlélteti, hogy alig négy éves házasság után egy teljes évig csalta férjét a Konzervatív Párt képviselőjével, Mark Fielddel, akit a pártban mentorának jelöltek ki. Mr. Field alighanem mindent megtanított neki, ami az előremenetelhez szükséges.

Ismét nő az élen

A 47 éves Liz Truss lesz az Egyesült Királyság harmadik női kormányfője, olyan elődökhöz csatlakozva, akikre hivatkozva a feministák joggal hangoztatják, mennyivel jobb világ lenne, ha csak nők kerülhetnének hatalmi pozícióba. Ott van a Falkland-szigetekért háborúzó Margaret Thatcher, vagy Theresa May, aki fegyverszállítmányokkal segítette Szaúd-Arábiát, melyekkel aztán a szaúdiak háborús bűnöket és mészárlásokat követtel el Jemenben, mire a brit kormányfő még több fegyvert küldött a háborús bűnösöknek. De May volt az is, akinek regnálása alatt megfogalmazták a 2017-es „Konzervatív Kiáltványt” (érdekes, hogy pont kommunista szófordulatot választottak), melybe deklarálták:

Britanniának vezető szerepet kell játszania a világ alakításában. El kell terjesztenünk a világban azokat az értékeket, melyeket mi helyesnek gondolunk.

Liz Truss előtt hatalmas történelmi lehetőség áll, hogy elődeit büszkén követve maga is véreskezű „hősként” írja be nevét a történelembe.

A Konzervatív Párt megválasztott új vezetőjét a tervek szerint kedden nevezi ki formálisan miniszterelnökké II. Erzsébet királynő. Liz Truss lesz a 96 esztendős uralkodó 15. miniszterelnöke.

Magyar Jelen

Kiemelt képünkön Liz Truss Yair Lapid izraeli külügyminiszter társaságában – fotó: Reutres

További híreink

Mindennaposak a zaklatások a csömöri és a gödöllői HÉV-en

Irányi Dániel

Több hívőt lemészároltak a tálibok egy mecset előtt

Faragó Dániel

Az újabb szankciók súlyos hatást gyakorolnának a német gazdaságra

Irányi Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben