3 C
Budapest
2022. december 9., péntek
Magyar Jelen
Kiemelt

London választ

2021 május 6-án helyhatósági választásokat tartanak Nagy-Britanniában. A helyi ügyek inkább csak a második vonalban helyezkednek el, a kampányt egyértelműen a Brexit, a koronavírus és a demográfiai folyamatok eltérő értékelése tematizálják.

 

Angliában a helyhatósági választásokat (mayoral elections) hasonlóan Magyarországhoz öt évente rendezik, eltérés viszont, hogy a polgármestereket kétfordulós preferencia szavazáson választják meg. A preferencia szavazáson egy elsődleges és egy másodlagos szavazatot adhatnak le a választók. Amennyiben valamelyik jelölt az elsődleges preferenciák több mint felét megszerzi, akkor megnyeri a választást. Ha ez nem történik meg, akkor második fordulóra kerül sor a két legnépszerűbb jelölt között, ami a szavazatok kettejük közötti újraszámolását jelenti.

A mostani választáson több mint 20 jelölt áll rajthoz. A legutóbbi felmérések alapján az a fő kérdés, hogy a regnáló munkáspárti főpolgármester Sadiq Khan már az első fordulóban győz, vagy ismétlésre lesz szükség konzervatív kihívója, Shaun Bailey társaságában, a másodlagos preferenciákkal. Érdemes még megemlíteni Brian Rose-t is, aki saját választási pártjával indul.

Sadiq népszerűsége az utóbbi időben csökken, bár előnye még így is jelentős.

A kisebb pártok jelöltjei kihullanak az első fordulóban, így lehet annak jelentősége, hogy melyik vesztes jelölt szavazói kit jelöltek meg másodikként.

A belvárosban, a történelmi, drága ingatlanokkal teli negyedekben van egy kemény, konzervatív szavazótömb, de elmondható, hogy a konzervatív szavazók inkább London szélén, már-már elővárosokban élnek.

Ezekben az elővárosokban viszont egyre több színesbőrű él, ez jelentős szerepet játszhatott a konzervatívok jelöltjének megnevezésekor.

 

London demográfiai folyamatait jól jellemzi, hogy egy ázsiai származású polgármester ellen a konzervatív párt egy afrikai felmenőkkel rendelkező politikust indít.

Az első térképen a Nagy-Britanniában élő, London kerületeiben lévő legnagyobb kisebbségek anyaországa látszik.

Itt pedig a kerületekben élő második legnagyobb lélekszámú népcsoport. Látható, hogy két helyen ezek a másodikok maguk a fehérek, tehát van olyan kerület, ahol az

angolok már abszolút kisebbségben vannak a bevándorlókkal szemben. 

(Faragó Dániel – Magyar Jelen)

 

 

 

 

 

 

 

További híreink

Kutyákkal a védtelen emberekért (videó)

Kemény János

Most már a kegyelemnek lenne helye – interjú Budaházy Györggyel

Kemény János

Ukrán nemzetiségi képviselő: fegyvereket is kellene küldeni

Faragó Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben