19.9 C
Budapest
2021. szeptember 17., péntek
Magyar Jelen
Külföld

Macron elengedi Szudán adósságát

Franciaország elengedi Szudán csaknem ötmilliárd dolláros (1450 milliárd forint) adósságát – közölte Emmanuel Macron francia elnök a Párizsban tartott szudáni segélykonferencia zárónapján – írta meg az MTI.

A francia elnök szerint a cél a kelet-afrikai ország adósságterhének mérséklése. Szudánnak a legnagyobb tartozása Franciaország felé van a kormányhitelezők alkotta globális informális csoportban, az úgynevezett Párizsi Klubban.

Az adósságcsökkentést szolgáló nemzetközi eljárás várhatóan június végén indulhat a Nemzetközi Valutaalap (IMF) keretében. Macron a rendezvényen méltatta Szudán demokratikus átalakulását, amely szerinte példát mutathat az egész térség számára.

Az Egyesült Államok december közepén levette Szudánt a terrorizmust támogató országok listájáról, amelyre 1993-ban tette fel. A kartúmi vezetés számára rendkívül fontos eredmény, hogy az ország lekerült erről a lajstromról, hiszen Omar el-Besír korábbi elnök keménykezű irányítása alatt nemzetközileg elszigetelődött, gazdasága pedig összeomlott. Besírt 2019 tavaszán puccsal megbuktatták, azóta Szudánt egy katonákból és civilekből álló átmeneti kormány vezeti.

További híreink

Antiszemita rigmusokat skandáltak az antirasszista tüntetők Párizsban

Szabó Norbert

Román nők ezreit erőszakolták meg és kényszerítették munkára Szicíliában

Szabó Norbert

Ha nem választják újra Trumpot, Twitter fiókját is elveszítheti

Irányi Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen