19.7 C
Budapest
2022. október 1., szombat
Magyar Jelen
KiemeltKülföld

Macron szerint Franciaországnak “sokszínűbb” utcanevekre van szüksége

A francia államfő azt kezdeményezte, hogy nagyobb nemi, szexuális és faji diverzitás jelenjék meg a francia települések köztereinek, utcáinak neveiben. A felkért szakértői bizottság a héten tette le a javaslatait az asztalra: több, mint 300 olyan személyt javasolnak, akik jobban kifejeznék a francia történelem és társadalom diverzitását – írja az Azonnali.

Elképzeléseit Emmanuel Macron francia elnök már egy tavaly decemberi interjúban megszellőztette. Akkor arról beszélt, a francia települések köztereinek, utcáinak a neveiben nagyobb “diverzitásra” van szükség, mivel jelenleg “egyfajta történelem- és nemzetszemlélet uralkodik ezekben”. A francia elnök szerint

gazdagságként kell látni a francia történelem sokrétűségét, fragmentáltságát, töredezettségét.

Emiatt javasolta: azon elemek is jobban jelenjenek meg a köznyilvánosságban, amelyeknek a jelenlegi történet- és emlékezetpolitika eddig kevesebb figyelmet szentelt.

Macron itt főleg bevándorló hátterű “franciákra” gondolt, akik tevékeny szerepet vállaltak Franciaország történelmében, ám nincsenek köztéri tiszteletben részesítve. Szerinte szakértőknek össze kellene szedni 300-500 nevet, akikről majd köztereket, utcákat neveznének el, esetleg szobrot is kapnának.

Egy “sokszínűbb” Franciaországért

Macron egyébként ellenezte a Black Lives Matter szobordöntögetéseit, szerinte a múltat nem eltörölni kell, hanem “kiegészíteni”.

Ennek jegyében kért fel egy szakértői bizottságot, hogy készítse el azon személyek listáját, akik szintén köztéri emléket érdemelnének.

A bizottság összeállítása

A bizottságnak többek között tagja lett Leïla Slimani, francia-marokkói írónő, Rachid Benzine, liberális iszlám vallástudós, Catherine Wihtol de Wenden, menekültjogi aktivista, Aïssata Seck, francia-szenegáli, emlékezetpolitikai aktivista és Pascal Ory, neves történész, aki nemrég lett “halhatatlan” a Francia Akadémiába való beválasztásával. A bizottságot Pascal Blanchard történész vezette, és az ígéreteknek megfelelően március közepére készült el a listával, ami 381 nevet tartalmaz.

A bizottság a jelentését letette az elnöki asztalra – a nevek listája életrajzzal itt olvasható el az elkészült több, mint 400 oldalas szakvéleményben. Ez 318 nevet tartalmaz – főleg olyan bevándorló hátterű emberekről van szó, akiknek helyük lenne a francia emlékezetpolitikában.

A feministáknak nem tetszik 

A “femkomcsik”, vagy csak simán kvótapárti feministák, azonnal felháborodtak a névsort látva, mivel azon “csupán 67 nő szerepel”, ami tarthatatlan nőgyűlölet. Hiába próbálta meg nekik Blanchard elmagyarázni, hogy mivel a nők a történelemben számos területen “csak nagyon későn jelentek meg”, ezért a régebbi korokból jobbára csak férfiakat tudtak kiválasztani.

Ajánlás a polgármestereknek 

Noha a névsor önmagában nem jelent semmiféle kötelezettséget, Macron nyomatékosan javasolja a polgármestereknek a jövőben a listán szereplő személyek kapjanak köztereket, szobrokat, vagy utcákat.

Nadia Hai, a marokkó származású városügyi államtitkár azt mondta, ezzel a névsorral “igazságot lehet szolgáltatni”, ezért reméli, hogy több francia város vezetése is megszívleli javaslatként.

Napóleon az elnyomó nőgyűlölő

Hiába a progresszív javaslat, Macron röviddel ezután ismét kivívta a kulturmarxisták ellenszenvét, mikor bejelentette, idén márciusban nagyszabású ünnepséget tervez a francia történelem egyik legnagyobb alakja, Bonaparte Napóleon előtt. Az esemény azért aktuális, mert idén esedékes Napóleon halálának 200. évfordulója. Ezen a néger Elisabeth Moreno, aki egyébként a “nemi esélyegyenlőségért felelős miniszter” is, igencsak felháborodott, mivel szerinte Napóleon egy elnyomó nőgyűlölő volt, aki visszavezette a francia gyarmatokon a rabszolgaságot.

További híreink

Életbe lépett az éjszakai kijárási tilalom a francia nagyvárosokban

Varga Lilla

Állítólag három komplett MSZP-szervezet készül átlépni a DK-ba

Dunai Tibor

Egy magyar találmány hozhat áttörést a geotermikus energiatermelésben

Irányi Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben