7.5 C
Budapest
2021. október 23., szombat
Magyar Jelen
Tudomány

Macskatappancs formájú, 2700 éves aranydíszeket találtak kínai régészek

Macskatappancs formájú, 2700 éves aranydíszek lopták be magukat az internetezők egy részének szívébe Kínában, akik szerint a leletek azt bizonyítják, hogy a macskák iránti szeretet hagyománya évezredekkel korábbi időkre nyúlik vissza az országban.

Az aranydíszek, amelyek alakja a macskatappancsok középső talppárnáját és a négy lábujjat idézi, jelenleg az észak-kínai Sanhszi tartomány egyik múzeumában láthatóak és azután váltak az internetezők rajongásának tárgyává, hogy fotók és videók kerültek fel róluk az internetre.

Az öt díszt tavaly tárták fel a Jüancsü megyei Pejpaj’o temetkezési területen lévő Csou-dinasztia (i.e.1046-256) korabeli sírok egyikében – mondta el Jang Csi-jün, a Sanhszi tartománybeli régészeti intézet kutatója és a lelőhelyen folyó ásatás vezetője.

A leleteket a sírban fekvő alak derekánál találták meg, ami alapján a régészek feltételezik, hogy a férfi öltözékének derékrészét díszíthették.

A kínai internetezők egy része szerint a díszek arról árulkodnak, hogy a macskák iránti szeretet hagyománya évezredekkel ezelőttre nyúlik vissza Kínában, a szakértőknek azonban még meg kell erősíteniük, hogy valóban macskatappancsokat formáznak a leletek.

Jang szerint a kutatók a díszek aranytartalmának megállapításán is dolgoznak.

A temetkezési terület számos Csou-dinasztia korabeli sírt őriz. A tavaly áprilistól decemberig tartó ásatási munkálatok során több mint 500 leletet, köztük agyagedényeket, jáde- és bronztárgyakat hoztak a felszínre a vizsgált kilenc sírból.

(Forrás: MTI – Fotók: chinadaily.com)

További híreink

A Google üzeni a Huawei telefont vásárlóknak: kétszer is gondolja meg, mit telepít

Irányi Dániel

A Pfizer még nem tudja, hogy miért okoz a készítményük szívizomgyulladást

Faragó Dániel

“Járványlyukba” kerültünk

Faragó Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen