4.7 C
Budapest
2021. április 13., kedd
Magyar Jelen
Kárpát-haza Kiemelt

A magyar himnuszt énekelték, hazaárulás vádjával nyomoznak az ukránok – FRISS: magyar reagálás

Hazaárulás címén és még további vádpontokban indított büntetőeljárást az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) a kárpátaljai, ungvári járásban található Szürte település helyi képviselői ellen, amiért az ünnepélyes beiktatási ülésen elénekelték a magyar himnuszt.

A SZBU közölte, hogy a hazaárulás mellett még Ukrajna területi integritásának megsértése és dokumentumhamisítás címén is eljárást indítottak a képviselők ellen – közölte az SZBU az Ukrajinszki Novini hírportál megkeresésre. A folyamatban lévő nyomozásra hivatkozva a szolgálat további részleteket nem árult el, így az sem derült ki, kihallgatták-e az érintett képviselőket.

Az SZBU december 1-jén hozta nyilvánosságra, hogy vizsgálatot indított annak kiderítésére, jogszabályba ütköző volt-e az,

amikor a kárpátaljai Szürte településen a helyi képviselők beiktatásukkor elénekelték a magyar himnuszt.

Az eset még november 21-én történt, de a himnuszéneklésről titokban készített videofelvétel csak jóval később került napvilágra. Az SZBU akkori közlése szerint a helyi közösségi vezető kezdeményezésére énekelte el az október végi helyhatósági választásokon újonnan megválasztott tanácstagok egy része a magyar himnuszt.

– A biztonsági szolgálat dokumentumokat kapott az eseményről, és most gondosan ellenőrzi őket. Az ellenőrzés eredményei alapján megteszik a megfelelő válaszintézkedéseket – közölte december 1-jén az SZBU.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök mögött álló Nép Szolgája parlamenti frakciójának két tagja, Vitalij Bezhin és a párt frakcióvezetője, Olekszandr Kornyijenko még aznap közölte, hogy ők fordultak ez ügyben az SZBU-hoz.

Vasárnap délután Szíjjártó Péter külügyminiszter a közösségi oldalán reagált a történtekre. A miniszter azt írta: “az ukrán titkosszolgálat nem hazudtolta meg önmagát: most azért indítanak eljárást magyar nemzetiségű képviselők ellen, mert egy ünnepi testületi ülés után elénekelték a Himnuszt.

Miközben minden európai és nemzetközi jogszabály garantálja a nemzeti kisebbségeknek, hogy megőrizzék és ápolják identitásukat, az ukrán állami hatóságok sokadjára bizonyítják, hogy az ukrán állam csak szavakban akarja az európai integrációt. Valójában a legsötétebb, szovjet időkre emlékeztető eszközöket használják polgáraik megfélemlítésére.
A mi nemzetpolitikánk szíve közepe, hogy magyar felelős minden magyarért, ezért a kárpátaljai testvéreink természetesen továbbra is számíthatnak az anyaországra!”

 

(Forrás: MTI)

További híreink

Még Washington sem hisz a WHO jelentésének, miszerint nem laboratóriumból származik a koronavírus

Irányi Dániel

Bangóné szerint a Szuperkupa-mérkőzés egy emberkísérlet volt

Irányi Dániel

Le akarták dönteni egy spanyol hódító szobrát Új-Mexikóban, egy férfit meglőttek

Dunai Tibor

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben