25.5 C
Budapest
2022. augusztus 13., szombat
Magyar Jelen
GazdaságKiemelt

Magyaroroszág 500 millió köbméter gázt ad el Szerbiának

A szerb pénzügyminiszter, Siniša Mali arról beszélt hazájában, hogy Szerbia a magyar barátaiknak köszönhetően 500 millió köbméter gázt vásárol, amit itt is tárol. Ez a megállapodás nem új, mert a két ország június 10-én jelentette be, hogy minden eddiginél átfogóbb energetikai megállapodást írtak alá Szijjártó Péter belgrádi látogatásakor – szúrta ki a Telex.

Szerbia egyik legolvasottabb lapja, a Nova hírportál úgy tudja, hazája 250 millió euró előleget már át is utalt Magyarországnak, aminek a kormány nem biztos, hogy annyira örült, hiszen amilyen ütemben romlik a forint, ha csak két hetet késik az utalás, máris jelentőset nyertek volna rajta az átváltáskor.

Két cégtől, az MVM-től és a MET-től vásárolnak, és ezt a gázmennyiséget október elsejéig tárolják Magyarországon,

októberben napi hárommillió köbméter felhasználására jogosultak, a téli hónapokban, vagyis novembertől februárig napi hatmillió köbméterhez juthatnak hozzá, márciusban pedig ismét napi hárommillió köbmétert igényelhetnek.

Szerbiában nem lesz drágulás

A szerb politikai vezetés szerint a Banatski dvorban feltöltött tárolójuknak, a magyarországi tartalékaiknak, valamint az olcsón megvásárolt orosz gáznak köszönhetően

mind a lakosság, mind az ipar átvészeli a telet jelentősebb fennakadás, vagy hiány nélkül.

Szijjártó a múlt héten arról beszélt, hogy 44 százalékos a hazai tárolók töltöttségi szintje, ez jobb, mint az európai átlag. Orbán Viktor miniszterelnök szerda reggelre kabinetvezetői értekezletet hívott össze a Karmelitába. Az indoklás szerint az értekezletet azért tartották, mert „energia-veszélyhelyzet van Európában, az ukrajnai háború miatt emelkednek az energiaárak, és az elmúlt napokban világossá vált, hogy az őszi-téli időszakban nem lesz elegendő gáz az Európai Unió országaiban”.

Szerbiába megy a gáz, a magyar fizessen piaci árat

Magyarországon, ahol Paks önmagában elegendő a magyar lakosság áramfogyasztásának teljes ellátáshoz, ahogyan gázból sincs hiány, hiszen még a szerbeknek is el tudunk adni belőle. Ennek ellenére a meglehetősen “furcsán” kiszámolt átlag feletti fogyasztás esetén a magyar családok fizethetik az energia piaci árát, ami a magyar fizetésekhez mérve egyenlő a csőddel. Szeribának jut gáz a “nemzeti” kétharmad alatt, magyar családok millióinak nem.

Fotó: MTI

További híreink

Mi Hazánk: Végre szabad az éjszakai horgászat

Kemény János

“Magyarországon még mindig a fehér, heteroszexuális keresztények vannak többségben, és ez így is marad”

Kemény János

Törvénytelen kölcsönök, áfacsalás: luxusban élt az ügyvéd

Szabó Norbert

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben