4.7 C
Budapest
2021. április 13., kedd
Magyar Jelen
Belföld Hírek

Magyarországra látogat pénteken a cseh kormányfő

Magyarországra látogat pénteken Andrej Babis cseh miniszterelnök, a cseh kormányfőt járványügyi szakértők csoportja kíséri el Budapestre – erősítette meg az MTI-nek Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője az erről szóló prágai sajtójelentéseket.

Andrej Babist, aki szerdán a Twitteren személyesen jelentette be a látogatást, Budapesten Orbán Viktor magyar miniszterelnök fogadja. A kétoldalú tárgyalások legfőbb témája a koronavírus-járvány elleni védekezés, elsősorban az oltási kampány lesz. A cseheket kiemelten érdeklik azok a tapasztalatok, amelyeket Magyarország a Szputnyik V orosz vakcinával szerzett, illetve a bamlanivimab gyógyszer, amelyet a magyarok az Egyesült Államokból szereztek be, és Csehország is rendelt már belőle – közölték Prágában.

A Lidovky.cz hírportál értesülései szerint

a cseh kormányfőt járványügyi szakértők csoportja kíséri el Budapestre. Köztük lesz Roman Prymula volt egészségügyi miniszter, a kormányfő járványügyi szaktanácsadója. A cseh és a magyar szakértők a hírportál szerint három munkacsoportban fognak tanácskozni az oltási folyamatról, a vakcinák elismeréséről és a Covid-19 betegség gyógyításáról.

Csehországban egyelőre csak az Európai Unióban elfogadott vakcinákat használják. Szakértői körökben és a médiában azonban erősödnek a hangok, melyek szerint szükség lenne más vakcinákat is kipróbálni, megvenni. Babis kedden jelentette be, hogy Csehország az amerikai Eli Lilly gyógyszergyártól már megrendelte a bamlanivimab nevű készítményt, amelyet a szakértők nagyon hatékonynak tartanak.

Roman Prymula több ízben is úgy nyilatkozott, hogy Prágának mérlegelnie kellene az orosz Szputnyik V vakcina beszerzését is.

(Fotó: Getty Images)

További híreink

Vádemelés a játszótéri verés miatt

Gabay Dorka

Indiában rekordszámú az új fertőzött, egy várost karantén alá helyeztek

Dunai Tibor

Kormányinfo: csak írásbeli érettségi lesz

Dunai Tibor

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben