27.2 C
Budapest
2022. július 5., kedd
Magyar Jelen
Kiemelt Külföld

Maryland az első amerikai állam, ami megadóztatja a tehcóriások hirdetéseit

Kifejezetten a világpiacot leuraló óriáscégeket célzó törvényjavaslatot fogadott el Maryland állam törvényhozása. A tervezet szerint maximum 10 százalékos adó vethető ki a digitális reklámokra. Az adó mértéke a cég globális bevételétől függ.

A törvényjavaslat tavaly májusban egyszer már elbukott, mert az állam kormányzója, a republikánus(!) Larry Hogan megvétózta azt, méghozzá olyan nevetséges indoklással, hogy “ez adóemelést jelentene, ami plusz terheket róna a kisemberekre”. Nem teljesen világos, hogy Hogan nem olvasta el/értette meg a javaslatot, vagy – sok amerikai politikushoz hasonlóan – ő is a lobbisták zsebében van, és parancsba kapta, mindenáron meg kell akadályoznia a tervezet törvénnyé emelkedését.

Érthető ellenben a Google és a Facebook aggodalma, hiszen az elmúlt évek elég világossá tették, a pénzt nagyon szeretik, de az adózást inkább mellőznék (nem véletlen, hogy Európában is az adóparadicsomnak számító Írországban van bejegyezve mindkét cég). A tervezet értelmében egyébként akinek 100 millió és 1 milliárd dollárt közé esik a bevétele, az mindössze 2,5 százalékos reklámadót fizetne, de akié meghaladja a 15 milliárd dollárt, az is alig 10 százalékot. (Ha a törvényhozók konzultáltak volna a magyar döntéshozókkal, lenne ott is 20-30-40 százalékos ÁFA, sőt, még az adónak is lenne adója – a szerk.)

Bill Ferguson, a marylandi szenátus demokrata elnöke szerint a törvény folyományaként a nagy techcégek végre igazságosan kiveszik a részüket a közteherviselésből, hasonlóan a kisvállalkozásokhoz.

“Az olyan cégek nyeresége, mint az Amazon, a Facebook és a Google drasztikusan nőtt a járvány alatt, miközben a családi vállalkozások az életükért küzdenek”

– magyarázta.

Ezzel szemben a térség republikánus képviselője, Doug Mayer élesen bírálta a javaslatot. Szerinte

“ez az adóemelés történelmileg rövidlátó, ostoba és káros volt számtalan kisvállalkozásra és alkalmazottra nézve”.

Vagyis a Szilicium-völgy lobbistái a republikánusokkal karöltve támadják a törvényjavaslatot, amiből talán megérthető, hogy négy év Trump kormányzás miért nem hozott érdemi lépéseket a techóriások túlhatalmával szemben.

Pedig, ha a javaslat (valóban csak olyan, magukat egyre inkább államok felettinek képzelő) óriásokra vonatkozik, mint az Amazon, a Facebook és a Google, akkor példaértékű lehet minden ország számára, hiszen ezek a cégek jellemzően sem nyereség- sem reklámadót nem fizetnek, a tisztességtelen versenyelőnyük miatt pedig rengeteg helyen meggyengítették a hirdetésekből élő sajtót, egyéb káros befolyásukról nem is beszélve.

További híreink

39-re nőtt az új koronavírussal fertőzöttek száma

Kiss Albert

Fegyveresek lemészároltak huszonnégy embert egy mexikói drogrehabilitációs központban

Szabó Norbert

Rekonstruálták a nizzai merénylő útvonalát, végig busszal és vonattal ment

Kemény János

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen