17.2 C
Budapest
2022. július 6., szerda
Magyar Jelen
Tudomány

Megfejtették a kozmikus gyémántok eredetének titkát

A kutatók a Marokkóban és Szudánban felfedezett meteoritokban talált földönkívüli gyémántokat vizsgálták meg.

Ezek az apró, néhány tizedmilliméteres gyémántok a valaha talált legnagyobb kozmikus drágakövek – közölte kedden a kutatásban résztvevő frankfurti Goethe Intézet.

A gyémántok a Naprendszer korai időszakában, kisebb bolygók egymás közötti vagy nagy aszteroidákkal történő ütközése során keletkeztek. Ezzel megcáfolták azt az elméletet, mely szerint a gyémántok hosszan tartó nyomás hatására nagy bolygókezdemények mélyében jöttek létre – írják a tudósok.

A drágaköveket úgynevezett ureilitekben, viszonylag ritka kőmeteoritokban találták meg. Ezek egy nagyobb égitest, valószínűleg egy kisbolygó töredékei, melyek egy erőteljes ütközés során aprózódtak fel.

A hirtelen nagyon erős nyomás jeleit részletes elemzésekkel tárták fel. Eszerint a gyémántok “hatalmas lökésnyomás” hatására képződtek, mely egy nagy aszteroida vagy egy kisbolygó becsapódásakor jött létre – mondta Frank Brenker, a Frankfurti Egyetem Geotudományi Intézetének professzora.

(Forrás: MTI – Kép: illusztráció/pixabay.com)

További híreink

A Homo sapiens legkorábbi sírját tárták fel Afrikában

Varga Lilla

Az ózónréteg helyreállása sikertörténet, ami az időjárásra is hatással van

Szabó Norbert

A Föld őslégköre a mai Vénuszéhoz hasonlított

Varga Lilla

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen