13 C
Budapest
2022. szeptember 26., hétfő
Magyar Jelen
Külföld

Megfenyegette Iránt egy amerikai tábornok

Az Egyesült Államok azonnal visszavág, ha Irán a Forradalmi Gárda januárban megölt parancsnoka halálának évfordulója körül megtámadná az amerikaiak bármely létesítményét a Közel-Keleten – jelentette ki Frank McKenzie tábornok, a térségbeli amerikai erők parancsnoka vasárnap este.

Irak, Irán és az Egyesült Államok az év elején súlyos fegyveres konfliktus szélére sodródott, mert az Egyesült Államok a bagdadi reptéren – izraeli érdekeknek megfelelően – dróncsapással megölte az iráni Forradalmi Gárda elitegységének vezetőjét, Kászim Szulejmánit és egy iraki síita milícia vezetőjét. Az Iránnal rokonszenvező iraki fegyveres szervezetek akkor bosszút esküdtek a haláluk miatt.

Azóta számos rakétatámadás érte például Bagdadban a szigorúan védett, úgynevezett Zöld Zónát, amelyben az amerikai nagykövetség is van, de több offenzíva érte a bagdadi repülőteret is, ahol Szulejmáni meghalt.

Washington szerint ezeket a támadásokat Irán támogatta síita szervezetek – a bosszút esküdők – követik el, de Teherán ezt soha nem ismerte el.

Éppen vasárnap este, amikor McKenzie tábornok nyilatkozott, nyolc rakéta becsapódott a Zöld Zónában, és a támadók nyilvánvalóan az amerikai nagykövetséget vették célba – közölték iraki biztonsági források. Némi anyagi kár keletkezett, de áldozatul senki nem esett az offenzívának – tették hozzá.

(MTI nyomán – Fotó: Alex Brandon/AP/NTB Scanpix)

További híreink

A francia szenátus jóváhagyta az egészségügyi rendkívüli állapot meghosszabbítását

Dunai Tibor

Az amerikai szenátus meghallgatásán élesen bírálták a Google, a Twitter és a Facebook vezetőit

Irányi Dániel

Több mint 1,6 millió francia fertőződhetett meg eddig

Szabó Norbert

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben