13 C
Budapest
2022. szeptember 26., hétfő
Magyar Jelen
Kultúra

Meghalt Ken Sears, a Scooby-Doo rajzfilmsorozat egyik alkotója

82 éves korában elhunyt Ken Spears amerikai producer, forgatókönyvíró, vágó, a Scooby-Doo rajzfilmsorozat egyik alkotója – írja a hvg.hu.

A világhírű figurák kitalálója pénteken halt meg a Lewy-testes demencia egy szövődménye következtében – írta hétfői kiadásában a Variety.com Kevin Spearsre, a producer fiára hivatkozva.

Spears alkotótársa, Joe Ruby szintén ebben az évben hunyt el, augusztusban, 87 évesen.

Ken szellemessége, történetmesélése, családjához való ragaszkodása, erős munkaerkölcse mindig élni fog az emlékezetünkben

– mondta Kevin Spears.

Ken Spears Los Angelesben született és nőtt fel. Barátságot kötött William Hanna rajzfilmproducer fiával, később a Hanna-Barbera produkciós cégnél kezdett dolgozni hangmérnökként. Itt ismerkedett meg Joe Rubyval.

A Scooby-Doo, merre vagy? 1969-ben indult a Hanna-Barbera produkciójaként a CBS tévécsatornán, ahol 1976-ig futott, számos film és sok újabb sorozat készült a nyomán.

“Attól féltünk, nem tart tovább egy évadnál” – emlékezett vissza Spears később.

Ruby, Spears és Takamoto Ivao rajzolótársuk többféle variációt is kipróbált – volt olyan is, ahol a szereplők rockegyüttesben játszottak -, mielőtt a négy tini, Fred, Diána, Vilma, Bozont és kutyájuk, Scooby-Doo megjelent volna a képernyőn.

1977-ben Spears és Ruby saját stúdiót hoztak létre, számos animációs sorozat – Superman, Alvin és a mókusok – fűződik a nevükhöz.

 

További híreink

Elhunyt M. Szabó Miklós hadtörténész

Varga Lilla

Vivat Christus Rex – A vármegyések idén is kimentették a keresztet a jeges vízből (videó)

Faragó Dániel

Szabad utat kapott Hollywood az újrakezdésre a kaliforniai kormányzótól

Dunai Tibor

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben