2022. szeptember 26., hétfő
Magyar Jelen
BelföldHírekKiemelt

Megszorításka – elszabadultak az árak, számos családnak luxus lett az iskolakezdés

Az elmúlt évhez képest a tanszerek átlagos ára 30%-kal emelkedett, de a papíráruk esetében 50%-os drágulás mutatható ki, ami komoly terhet jelent az iskolás gyerekeket nevelő szülőknek.

A családok jelentős része meg sem engedheti magának azt a “luxust”, hogy azokból a termékekből (táska, tolltartó) újat vásároljanak, amelyek jellemzően egy tanév során a felismerhetetlenségig amortizálódnak.

Egy első osztályos gyermek beiskolázása nagyjából 30-50 ezer forintot tesz ki, két osztály között persze kisebb a költség, de felső tagozat vagy középiskola kezdetekor ismét nagyobb összeget kell kiadniuk a szülőknek. A sportaktivitásoknak, szakköröknek mind van eszközigénye.

Az iskolával kapcsolatos költségekről Kiss Gergely az SOS Gyermekfalvak képviseletében az Indexnek elmondta, hogy a családjaiknak is sokszor mérlegelniük kell, milyen szakkörökről, fejlesztésekről mondanak le, jut-e nyaralásra és táborokra. A rezsi-, élelmiszerár-emelkedések miatt a jövő évben már ez is egyre bizonytalanabb lesz. A jogszabály szerint a nevelőcsaládokban legfeljebb 6 gyermek élhet, saját és neveltek összesen.

Sokan már átvették a tankönyveket, a tanszerek beszerzésén is túl vannak. Az 5-6 gyermekesek vannak most a legnehezebb helyzetben, főleg, ha eltérő típusú iskolába járnak, mivel eltérő eszközökre van szükségük a tanulóknak

– ismertette.

„A költségek attól is nagyban függenek, hogy mikor kezdjük meg ezeknek az áruknak a begyűjtését. A többgyermekesek már tapasztaltabbak ezen a téren, így főleg az egyre emelkedő árakat érzékelve az édesanyák fokozattan figyelnek az akciókra, amivel egyes termékeknél akár 15 százalékot is lehet spórolni” – fogalmazott a Nagycsaládosok Országos Egyesületének vezetője, akinek általános, közép- és főiskolás gyermekei is vannak, így szülőként minden iskolarendszerben van tapasztalata.

Míg a felsőfokú oktatásban a digitális tananyagok miatt az én gyermekeimnek sokszor elég egypár spirálfüzet, tollak és egy bőrönd a hazautazáshoz, addig az elemi alsó tagozataiban sok egyéb kiegészítőre van szükség. A kisiskolások számára többfajta füzetet, számológépet, a technika- és rajzórákra például vízfestéket, színes ceruzákat és ollót kell szeptember 1-jéig beszerezni, ez gyerekenként nagyjából 25 ezer forintos kiadást jelent

– részletezte az ötgyermekes édesanya.

Még nehezebb lesz az iskolakezdés – jelentősen drágulnak az új ruhák

„Arról ritkán esik szó, hogy az általános iskolásoknál emellett utcai, benti, torna- és ünneplőcipőről is gondoskodni kell, amit életkorukból adódóan gyorsan kinőnek. Ismerünk olyan kisfiút, akinek egy nyár alatt három méretet is nőtt a lába. A gyerekcipők ára pedig a tavalyihoz képest olyan 20 százalékkal emelkedett” – tette hozzá Gyurkó Katalin.

(fotó:Stefán Ágnes)

 

További híreink

Rekordnagyságú orosz gyémántot árvereznek el

Faragó Dániel

Gyurcsány: Az ellenzék világképe egységes

Gabay Dorka

Több légitársaság is újraindítja budapesti járatait júniusban

Dunai Tibor

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben