3 C
Budapest
2022. december 9., péntek
Magyar Jelen
Külföld

Meleg meglepi Putyin szülinapjára

Őrizetbe vették csütörtökön a Pussy Riot orosz feminista punkbanda és mozgalom további két tagját, akik az előző nap – Vlagyimir Putyin orosz elnök születésnapján – a más közösség zászlaját tűzték ki kormányzati épületekre Moszkvában.

Az egyik őrizetbe vett személy Nyika Nyikulsina – tájékoztatta a hírügynökséget a nő védője, Szergej Tyelnov. A másik tagot, Marija Aljohinát akkor vették őrizetbe, amikor éppen elhagyta a Dozsgy nevű független orosz televíziós csatorna épületét.
A banda további két tagját, Vaszilij Andrianovot és Jelizaveta Gyigyerihet már szerdán őrizetbe vették.

Feltúrták a meleg hajlékot

A rendőrség megjelent a mozgalom egyik tagjának, Alekszandr Szofejevnek a házánál is. A rendvédelmi szervek munkatársai ezenkívül kimentek Marija Aljohina anyjának és Ljuszja Stejn önkormányzati képviselőnek a házához is.
Bár azt nem tudni, hogy a Pussy Riot tagjait miért vették őrizetbe, az Interfax beszámolójából kiderül, hogy Andrianovot és Gyigyerihet később elengedték az őrizetből azzal a feltétellel, hogy megjelennek a jegyzőkönyv felvételéhez, amelyet a gyülekezésre vonatkozó szabályok megsértése címén rögzítenek.
Tiltakoznak a mások

Facebook-oldalán a Pussy Riot tettüket “arányos válasznak” minősítette azzal szemben, hogy – állításuk szerint – az orosz állam beavatkozik a más-közösség tagjainak (leszbikusok, melegek, biszexuálisok, transzneműek és queerek) életébe. A mozgalom ennek igazolására megemlítette, hogy szerinte a kormány “meleg embereket gyilkoltat Csecsenföldön, transzfób törvényeket fogad el (a család intézményének kizárólagos erősítésével), és béranyától született gyerekek szüleit üldözi”. A Pussy Riot emlékeztetett arra, hogy Putyin korábban azt mondta: “Oroszországban semmiféle korlátozás nem fog érni senkit az orientáció alapján”. A mozgalom úgy fogalmazott: a szivárványzászlót ajándéknak szánta Putyinnak, a szeretet és a szabadság hiányának jelképeként.

 

(MTI)

További híreink

Háború Ukrajnában: a lengyel kormány dühöng Franciaország és Németország miatt

Nicolas de Lamberterie

Alig 9 hónap alatt 6%-kal esett vissza a születési ráta Oroszországban

Faragó Dániel

Oroszországban mostantól már a felnőttek körében is tilos az LMBTQ-propaganda

Magyar Jelen

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben