7.5 C
Budapest
2021. október 23., szombat
Magyar Jelen
Kiemelt Külföld

Merkel: “Izrael biztonsága Németország nemzeti érdeke”

Németország és Izrael együttműködésének fejlesztéséről és biztonsági kérdésekről tárgyalt búcsúlátogatásán Jeruzsálemben Angela Merkel német kancellár – jelentette a katonai rádió vasárnap.

Tizenhat éves kancellárságának hetedik, utolsó izraeli látogatásán Merkel elsőként Naftali Bennett miniszterelnökkel tartott négyszemközti megbeszélést szállásán, a jeruzsálemi Dávid király szállodában. Bennett az iráni nukleáris fenyegetés veszélyességére figyelmeztette Merkelt, és nemzetközi együttműködést sürgetett Irán közel-keleti terjeszkedésével és atomfegyver-fejlesztési lehetőségével szemben.

Bennett közös sajtótájékoztatójukon hangsúlyozta, hogy noha kiválóak a két ország kapcsolatai, újabb területeken növelhetik az együttműködést, elsősorban az innovatív technológiai iparágakban. A személyes megbeszélés után Bennett a teljes német delegációval tárgyalt, majd ünnepélyes kormányülést vezetett Angela Merkel részvételével.

Az izraeli miniszterelnök a kormányülés nyitó beszédében Izrael igaz barátjának nevezte a német kancellárt,

és kifejtette, hogy az izraeli kormány számos kérdésben egymástól gyökeresen eltérő nézeteket valló tagjai egyetértenek a Németországgal ápolt kapcsolatok fontosságában és Angela Merkel nagyrabecsülésében ezen kapcsolatok ápolásában és fejlesztésében betöltött szerepe nyomán.

“Ez a kivételes kapcsolat hatalmas történelmi sebre alapozott. Különösen nagyra tartjuk folyamatos elkötelezettségét Izrael biztonságáért”

– mondta Bennett Merkelnek a kormány ülésén.

“Izrael biztonsága Németország nemzeti érdeke. Nem vagyunk semlegesek ebben a kérdésben”

– idézte az izraeli kormányfő a német kancellár régebbi szavait, és kiemelte ennek az álláspontnak az erkölcsi jelentőségét Európában.

“A demokratikus, jogállami, véleménynyilvánítási szabadságot hirdető és pluralista Izrael világítótorony a háborgó tengerben. Aki semlegességet hangoztat olyan kérdésben, mint az iráni-izraeli viszály, vagy olyan szervezetekkel szemben, mint az iszlamista Hamász vagy a libanoni Hezbollah, az elveszíti az erkölcsi iránytűjét”

– vélekedett Bennett, és Izrael létkérdésének nevezte, hogy Iránnak ne lehessen atomfegyvere. Jaír Lapid külügyminiszter is meleg szavakkal méltatta Merkelt.

“Soha nem volt egy pillanat sem, amikor megpróbálta eltussolni a holokauszt emlékét. Ehelyett arra késztette népét, hogy szinte kegyetlen őszinteséggel nézzen szembe a történelemmel”

– mondta Lapíd, és megköszönte Merkelnek az antiszemitizmus elleni következetes küzdelmét és az Izrael védelmében játszott szerepét. “Ha az emberiség történelmének legszörnyűbb eseménye után együtt tudunk ülni itt szövetségesként, barátként, igazi társként, akkor van remény az emberiség számára” – mondta az izraeli külügyminiszter. “A jó legyőzheti a gonoszat” – tette hozzá, és személyes köszönetet mondott a két ország kapcsolatának ápolásáért és fejlesztéséért nagyapja és néhai édesapja, a magyarul is beszélő holokauszttúlélő Tomi Lapíd volt izraeli igazságügyi miniszter és miniszterelnök-helyettes, valamint Izrael népe és a zsidó nép nevében.

Merkel az ülésen elmondott beszédében hangsúlyozta, hogy

Németország a jövőben is elkötelezett lesz Izrael biztonsága mellett,

de hozzátette, hogy néha vannak nézeteltérések az országok között, például a palesztin kérdésben.

Azt is kifejtette, hogy hibának tekinti a holokauszt emlékére alapozni a kapcsolatokat. Angela Merkel szombat este érkezett kétnapos látogatásra Izraelbe, melynek további programjában a Jad Vashem holokauszt emlékmúzeum meglátogatása is szerepel, valamint megbeszélést tart Jichák Hercog államelnökkel.

A német kancellár legutóbb 2018 októberében járt Izraelben, azóta többször is elhalasztották az újabb találkozót az izraeli választások, majd a koronavírus terjedése és legutóbb, augusztusban a tálibok afganisztáni hatalomátvétele miatt.

MTI – Fotó: GPO

További híreink

Honvédkadét-szakképzés indul Zalaegerszegen

Varga Lilla

Jakab miatt lépett ki egy országgyűlési képviselő a Jobbikból

Szabó Norbert

Renée Zellwegert is bevonnák a székely petíció kampányába

Szabó Norbert

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen