3 C
Budapest
2022. december 1., csütörtök
Magyar Jelen
BelföldKiemelt

Mi Hazánk politikusa: Töröljék az állatszaporítók hirdetéseit!

Dr. Fülöp Erik, a Mi Hazánk országgyűlési képviselője levélben fordult az online apróhirdetési oldalak üzemeltetőihez, melyben felszólítja őket: töröljék az állatszaporítók hirdetéseit platformjaikról.

A politikus a levelet minden olyan apróhirdetési oldal üzemeltetőjének elküldte, amelyek teret adnak az élő állat értékesítéséről szóló hirdetéseknek. Úgy fogalmaz: annak ellenére, hogy nincsen jogszabályi kötelezettségük az állatszaporítók hirdetésének törlésére, kéri az üzemeltetőket, hogy a társadalmi felelősségvállalás jegyében tegyenek erőfeszítéseket ezek visszaszorítására.

Ahogy fogalmaz, az állatszaporítás nyomán megnő a genetikai betegségekben szenvedő állatok száma, emelkedik elhalálozásuk aránya, illetve már maguk a fedeztetések is elítélendők állatvédelmi szempontból. Hangsúlyozom: az állatszaporítók számos esetben nem törekednek a tenyészérték javítására, felelőtlenül, szakismeretek nélkül, az állatok alapvető igényeit figyelmen kívül hagyva szaporítják a kedvtelésből tartott állatokat, vagy öröklődő betegségben szenvedő állatot tenyésztenek vagy szaporítanak. Dr. Fülöp Erik szerint ez kimeríti az állatkínzás 1998. évi XXVIII. törvényben rögzített tényállását.

Mindemellett felhívta az üzemeltetők figyelmét a 41/2010. (II. 26.) a kedvtelésből tartott állattartásáról és forgalmazásáról szóló kormányrendeletre is. Ennek értelmében a kedvtelésből tartott állat tartójának meg kell akadályozni azon állatok szaporodását, amelyeken olyan küllemi, illetve viselkedésbeli hibák fordulnak elő, melyek szenvedést okoznának az utódaiknak, vagy káros egészségügyi hatással lennének rájuk nézve.

A politikus meggyőződése szerint ennek érvényesítésében az apróhirdetési oldalak is élen járhatnának, amennyiben szigorú feltételekhez kötnék azon hirdetések közzétételét, amelyekben élő állatot értékesítenek. Az országgyűlési képviselő rámutatott arra is, hogy ezek az apróhirdetési oldalak jelenleg egy rendkívül káros, gyakran bűncselekménynek minősülő gyakorlatot támogatnak azáltal, hogy teret adnak az állatszaporítók hirdetéseinek.

„Kérem, tartozzanak Önök is azon magyarországi online értékesítéssel foglalkozó platformok közé, amelyek komoly intézkedéseket tesznek az állatszaporítások betiltásáért” – tette hozzá a politikus.

Mint ismert, a Jófogás.hu volt az első olyan apróhirdetési oldal, amely úgy döntött: folyamatosan és végleg törlik oldalukról az állatszaporítók hirdetéseit. Dr. Fülöp Erik még május végén írt levelet az oldalt üzemeltető vállalkozás ügyvezetőjének, melyben megköszönte erőfeszítéseiket, egyúttal hangsúlyozta az is, véleménye szerint ezen a téren összefogással lehet a legnagyobb eredményeket elérni.

 

További híreink

Toroczkai László: A transzhumanizmus veszélyes!

Kemény János

Nemzeti gazdasági kórkép – a magánbenzinkutasok már az út szélén

Kemény János

“Magyarország ne fizessen Ukrajnának!”

Kemény János

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben