10.6 C
Budapest
2022. szeptember 28., szerda
Magyar Jelen
BelföldHírekKiemelt

Milyen meglepő: a balos közvélemény-kutatások tudatosan manipulálták az embereket a választás előtt

Terjedelmes és egyelőre még ingyenesen elérhető interjút közölt a 444 a balliberális oldalhoz köthető közvéleménykutatókkal ahol kiderül többek között az, hogy hogyan igyekeztek manipulálni a választók magatartását az adatokkal, de szóba került a baloldali politikusok valóságtagadó magatartása is.

A nyilvános kutatások egy részéből és a nem nyilvános kutatásokból is lehetett látni, hogy az ellenzék hátránya jelentős, és az idő előrehaladtával egyre nagyobb. Zarándék mégis az utolsó pillanatig azt hitték, hogy az ellenzék nyerhet. Ez nagy hiba volt – árulja el rögtön az elején Róna Dániel, a 21 Kutatóközponttól.

Az interjúból kiderül, hogy a kampány végére MZP népszerűsége Gyurcsányéhoz süllyedt le, de a baloldali kampányközpont ezt egészen egyszerűen nem volt hajlandó figyelembe venni. Helyben persze akadt  néhány józanabb gondolkodású jelölt, aki nem kért MZP körzetlátogatásából, vagy legalábbis nem számított arra, hogy az utolsó napokban csodafegyverként az majd megfordítja a hadiszerencsét.

 Igen, abban van igazság, hogy a nyilvánosság elé került kutatások egy része azt mutatta, hogy szoros a verseny. Ezek sajnos nem voltak megfelelő színvonalúak. Eleve azzal a céllal lettek publikálva, hogy befolyásolják az ellenzéki választókat

– tette hozzá Róna azt, amit évek, ciklusok óta sejthetünk, de elemzőtől nem nagyon hallhattunk hasonló kijelentést.

Volt egy kutatói tanács nevű intézmény, amit a kampányközpont hozott létre. A központi kampánystáb hívott közvélemény-kutatókat, hogy beszéljék át, mi a helyzet. Ott volt a kampánystáb részéről Galgóczi Eszter, Vető Balázs és más közvélemény-kutatók, többet között Ember Zoltán és én is. Ezeken a találkozókon nagyon világosan jeleztük, hogy „ha ez így folytatódik, akkor az ellenzék vidéken alig fog választókerületet nyerni. Ez így katasztrófa lesz.”

Mi mondtuk, hogy baj van, ők pedig legyintettek, vagy egyszerűen elengedték a fülük mellett

– teszi hozzá Ember Zoltán (Iránytű).

“Túlkompenzáció”

 Lehet, hogy abban hibázott több kutató is, hogy a 2019-es önkormányzati választásokon az volt a tapasztalat, különösen Budapesten, hogy az ellenzéket, Karácsony Gergelyt kicsit alábecsülték a kutatások. Akkor azt tanultuk közösen, hogy olyan módszert kell alkalmazni, ami ezt kompenzálja. Lehet, hogy kicsit átestünk a ló túloldalára, és túlkompenzáltunk – válaszolta Róna arra a kérdésre, hogy miért nem látták azt, hogy 1 millió ember hova fog ikszelni.

Érdekes kijelentéseket tett Hahn Endre (Medián), aki szintén bevallotta, hogy az ellenzéki tér nyomása miatt, sokszor öncenzúrát alkalmazott, és az alapvetően jó méréseit máshogy tálalta a megrendelők felé.

Az igaz, hogy valóban voltak olyan kutatások, illetve inkább közlemények, amik kimondottan a közvéleményt befolyásoló céllal készültek – mondta.

Rám úgy tekintenek, hogy talán én vagyok, aki leginkább képes a pofájukba vágni a helyzetet, de igenis volt, hogy öncenzúrát gyakoroltam, illetve én is sugalmaztam olyat, hogy lehet ez a választás akár szoros is. Mert az tény, hogy igenis befolyásolnak a közvélemény-kutatások. De nem mindig lehet tudni, hogy hogyan. Lehet, hogy mozgósítanak, erősítik az erősnek látszó táborát és elbizonytalanítják a gyengébbnek látszó táborát, vagy éppen ellenkezőleg. Ez a kutatót legátolhatja. Nem tud szabadon beszélni. Felelősséget érzek, hogy ha azt mondom, hogy az egyik tábor borzasztó gyatrán áll, akkor elveszem a szavazók kedvét – ismerte be Hann.

A teljes interjú: https://444.hu/tldr/2022/09/09/mi-mondtuk-hogy-baj-van-ok-pedig-legyintettek-elengedtek-a-fuluk-mellett

További híreink

“Vér fog folyni!” – így fosztják ki Magyarországot (videó)

Faragó Dániel

Bécsben a diákok több mint fele nem német anyanyelvű

Szabó Norbert

Lövések dördültek egy koppenhágai bevásárlóközpontban, legalább hárman meghaltak

Irányi Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben