2.4 C
Budapest
2022. december 3., szombat
Magyar Jelen
HírekKörnyezetvédelem

Minden középület és egymillió háztartás tetején helyez el napkollektorokat Szöul városa

Klímaváltozás elleni küzdelem…

Dél-Korea fővárosában, Szöulban járva az embernek olyan érzése van, mintha belecsöppent volna a megújuló energiaforradalom közepébe. 2022-re minden középület és egymillió otthon is napenergiából nyeri majd az áramellátását.

A Solar City Szöul projekt annak a programnak a részét képezi, melynek célja, hogy Ázsia negyedik legnagyobb gazdaságának szénfüggőségét leépítse, gáz és nukleáris függőségét pedig csökkentse.

Az ország 2040-re már energiafelhasználása 35 százalékát akarja megújuló forrásokból fedezni. Ambiciózus cél, mivel jelenleg az energiaellátás 43,1 százaléka, vagyis közel fele a szénre épül, további 26,8 százaléka atomenergiára, 22,2 százaléka pedig cseppfolyós földgázra. Összességében tehát 92,1 százalékban függnek a szén-gáz-atomenergia hármastól a World Economic Forum adatai szerint.

A főváros zászlóshajója kíván lenni a projektnek, mégpedig úgy, hogy az állampolgárokat és a vállalkozásokat is bevonja abba, hogy a napenergia megfizethetőbb és hozzáférhetőbb legyen, egyes esetekben pedig egyenesen kötelezővé tennék. A város napenergia-projektje már most akkora kapacitást biztosít, ami 100 tonna szén-dioxiddal csökkenti évente kibocsátását.

A dél-koreai kormány 2022-re minden középület tetejére napelemeket szerel fel, és a főváros négymilliónyi háztartásának negyedét támogatja abban, hogy ők is telepítsenek napkollektorokat épületeikre. Az intézkedések megvalósulásával becsléseik szerint további félmillió tonna szén-dioxid kibocsátást takarítanának meg.

Ez az úttörő városi projekt csak idén már két nemzetközi, a klímaváltozás elleni küzdelmet elismerő díjat is kapott. Jelenleg még csak 160 ezer otthon használja a napelemeket, hogy megtermelje a saját energiaszükségletét. A városvezetés azonban most azt tervezi, hogy teljes utcákat, városrészeket szerel fel napkollektorokkal. A város központi tere elsőként alakult át Szöul egyik napelemes utcájává – ezekből fedezik a világítás, de még a téren lévő szemetesek ellátását is.

A kormány másik nagyszabású terve, hogy 2040-re a jelenleg 1,3 százalékban használt hidrogénből 30 százalékos felhasználásra álljon át. Ennek részeként 2022-re már három új város energiaellátását akarják hidrogénből fedezni, az otthonok fűtésétől a tömegközlekedésig bezárólag.(euronews)

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben