17.6 C
Budapest
2022. július 7., csütörtök
Magyar Jelen
Belföld Hírek

Mintha nem is lenne oltás- többen vannak kórházban a tavaly ilyenkorinál

A negyedik járványhullám felfutó szakaszával párhuzamosan romlik a helyzet a magyar kórházakban is, egyre több jel és nyilatkozat erősíti meg a fő számokat. Egyetlen hét leforgása alatt legalább 14 százalékponttal emelkedett a lélegeztetett kapacitással rendelkező kórházi ágyak kihasználtsága.

Gyors tempóban romlik a helyzet és néhány hét múlva elérhetjük a kritikus határt, ahol az ellátórendszer telítődik. Arra érdemes számítani, hogy a kórházak leterheltsége is tovább emelkedhet az előttünk álló napokban.

A héten a lélegeztetett betegek száma már magasabban van, mint tavaly ilyenkor.

Ezen a héten stabilan magas volt a kórházak terhelésének növekedési üteme.

 

A fenti adatokból jól látható, hogy sokkal többen kerülnek kórházba mint akkor, amikor a vakcinák még meg sem jelentek és senki nem volt beoltva.

 

A Koronavírus Sajtóközpont már kedden jelezte, hogy egyes kórházakban ismét szükségessé válhat a halasztható műtétek elnapolása. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter ezzel kapcsolatban csütörtökön a Kormányinfón még annyit tett hozzá, hogy ez nem általános szabály minden állami kórházra. Vagyis már a keddi jelentés alapján egyértelmű volt: a szabályokat hozzá igazítják a magyar valósághoz, mert már voltak olyan intézmények, ahol a normál ellátást nem tudták működtetni a szakemberhiány miatt.

Szerdán érkezett a hír, hogy az egyre több súlyos Covid-beteg miatt át kell szervezni a betegellátást Csongrád-Csanád megyében, a szegedi Szent-Györgyi Albert Klinikai Központba csak a súlyos betegeket viszik. Már akkor elhangzott, hogy előállhat az a helyzet, hogy újra szükség lehet a kiskunhalasi járványkórház megnyitására.

Egyetlen hét leforgása alatt a rendelkezésre álló lélegeztetett intenzíves ágyak 14%-a “tűnt el a rendszerből”. A 900 lélegeztetőgéppel szerelt ágykapacitás normál működésre értendő, új ellátóhelyek nyitásával, máshonnan átcsoportosított személyzettel ez növelhető, de azt már inkább szokták háborús helyzethez hasonlítani.

(portfolio)

További híreink

Dúró Dóra mutatta be a Mi Hazánk mohácsi polgármesterjelöltjét

Varga Lilla

Késsel szúrta fejbe az apját

Kiss Albert

Érkezik a hidegfront, hét közepétől hajnali mínuszokra is készülhetünk

Varga Lilla

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen