2.5 C
Budapest
2020. november 30., hétfő
Magyar Jelen
Kárpát-haza

Monopol helyzetben az RMDSZ

Románia mind a 41 megyéjében, a 42. bukaresti és a 43. külföldi választókerületben is iktatta parlamenti jelöltlistáit a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ). A pártnak 568 képviselő- és szenátorjelöltje van belföldön és öt jelöltje külföldön – írta meg az index.

Meggyengültek az RMDSZ alternatívái

A magyar szövetség 34 megyében teljes listát, nyolc megyében és külföldön részleges listát iktatott. Az RMDSZ két, befutónak számító helyet átengedett az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) és a Magyar Polgári Párt (MPP) összefogásával létrejött Erdélyi Magyar Szövetségnek (EMSZ).

Be kellett a fiataloknak is állni

Az RMDSZ-szel együttműködő ifjúsági szervezeteket tömörítő Magyar Ifjúsági Értekezlet (MIÉRT) elnökét egy „billegő”, az RMDSZ által olykor megszerzett, máskor elvesztett Bihar megyei harmadik képviselői helyen indítják.

Mozgósítani fogja a magyar közösséget?

A rivális magyar pártokkal kötött megállapodás után Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke kifejezte reményét, hogy az összefogás mozgósítani fogja a magyar közösséget:

Mindent annak kell alárendelni, hogy olyan súlyunk legyen a (bukaresti) parlamentben, hogy a magyarokat ne lehessen megkerülni, amikor döntéseket hoznak.

Kérdés, hogy azok a pártok, akik az RMDSZ-el szembeni alternatíva felmutatásána ígéretével jöttek létre, egy ilyen összefogás után mennyire tudják/akarják őrizni saját integritásukat. Amennyiben a kedves olvasó bármiféle azonosságot vél felfedezni bármelyik csonka országi párttal, az természetesen a véletlen műve.

Kapcsolódó híreink

Egyesíti erejét az EMSZ és az RMDSZ a román parlamenti választáson

Gabay Dorka

Kelemen Hunor ellenzi a halasztást

Faragó Dániel

Reagált a külügyminiszter

Faragó Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben