3 C
Budapest
2022. december 2., péntek
Magyar Jelen
Környezetvédelem

Negyvenhat évesen elpusztult a világ legidősebb keskenyszájú orrszarvúja

Negyvenhat évesen elpusztult a világ legidősebb keskenyszájú orrszarvúja, a berlini állatkert Kilaguni nevű állata.

Az aggkori betegségekkel küszködő nőstény állatot, amely egyévesen, 1975. október 19-én került a Berlini Állatkertbe. Szerdán altatták el, hogy megkíméljék a további szenvedéstől.

Kilaguni “hosszú és teljes élet után” halt meg. Vadon élő társai ritkán élnek 30 évnél tovább – közölte az állatkert szerdán késő este az orrszarvú halálba segítése után.

A felelős állattartáshoz tartozik az is, hogy megkíméljük védenceinket a szükségtelen szenvedéstől, bármilyen fájdalmas is meghozni egy ilyen döntést – jelentette ki Andreas Knieriem, az állatkert igazgatója.

Berliner Zoo: Ältestes Spitzmaulnashorn der Welt eingeschläfert – mit 46 Jahren. Nashorn-Mama Kilaguni bekommt von ihrem Baby Sukari einen Kuss: Kilaguni ist im Alter von 46 Jahren eingeschläfert worden. (Quelle: dpa/Andreas Altwein)

Kilaguni, amelynek védjegyévé vált markánsan kifejlett tülke, az elmúlt években egyre több öregkori panasszal küzdött, az utóbbi időben már alig bírt felállni a saját erejéből.

Az állatkertben eltöltött 45 év alatt a nőstény orrszarvú öt utódot hozott világra, halála után négy fiatal – 2-25 éves – egyed maradt a Berlini Állatkertben.

Az orrszarvúakat kihalás fenyegeti, főleg a Távol-Keleten gyógyhatásúnak tartott tülkük miatt. Vadorzók az elmúlt 10 évben 7000 orrszarvút öltek meg Afrikában.

(Forrás: MTI – Fotó: facebook.com/Zoo Berlin,  Andreas Altwein/dpa)

További híreink

A korlátozások enyhítése után ismét illegálisan vadásznak az orrszarvúkra

Irányi Dániel

Négy életképes embriót hoztak létre az északi szélesszájú orrszarvúk megmentésére

Varga Lilla

A gyalázatos és tiltott kutyaviadalnak a rendőrsége vetett véget Nyíregyházán

Varga Lilla

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben