3 C
Budapest
2022. december 1., csütörtök
Magyar Jelen
BelföldHírekKiemelt

Nem akarja lezárni a találkozási gócpont gyanús Városligetet az MSZP-s zuglói polgármester

Horváth Csaba, Zugló MSZP-s polgármestere vasárnap arról beszélt az ATV-nek, hogy nem tartja szükségesnek a Városliget lezárását, mert szerinte azt a megelőző két nap – tehát vélhetően nem a húsvéti ünnepek – tapasztalatai nem indokolják. Azt ugyanakkor még ő is bevallotta, hogy a múlt hétvégén „tumultus” alakult ki a Ligetben, ezen a hétvégén pedig hangosbemondóval, illetve rendőrségi felszólítással kellett figyelmeztetni az embereket, hogy hagyják el a népszerű közparkot.

A főváros más, ismert kirándulóhelyeit még pénteken lezárták, és hétfőn is zárva lesznek. Nyilvánvaló, hogy a Városligetet is minél hamarabb le kellene zárni, hiszen találkozási gócpont lehet, ami rendkívül veszélyes a koronavírus-világjárvány közepette. Az üggyel kapcsolatban az egyik legsajátosabb körülmény, hogy Karácsony Gergely összevissza beszélt a lezárásról. Először azt hitte, az ő kompetenciája, aztán meg, hogy a kormányé. Végül kiderült: a kerületé.

A Városliget lezárásáról sem Karácsony Gergely főpolgármester, sem a szocialista Horváth Csaba-féle zuglói vezetés nem tudott dönteni. Pontosabban, Karácsony nem is dönthetett volna, igaz, egy ideig azt hitte, hogy igen.

Karácsony csütörtök este az ATV Egyenes beszéd című műsorában ugyanis azt mondta, hogy kétséges és körülményes lenne a Liget lezárása. Az interjú alapján a baloldali főpolgármester még egyértelműen úgy gondolta, hogy ez az ő kompetenciája. 

Ezért sem akarta lezárni, hiszen nem jellemző rá a gyors és határozott cselekvés.

Péntek délutánra már jelentős változás álhatott be Karácsony gondolkodásában, feltehetően valaki elmondta neki, hogy nem az ő feladata. Mivel a cselekvés súlya, úgy gondolta, lekerült a válláról, hirtelen azt írta ki a Facebook-oldalára, hogyha rajta múlna, akkor a Liget már aznap üres lenne. Hozzátette, hogy a lezárás szerinte a kormány feladata. Azaz, Karácsonynak rosszul magyarázták el a helyzetet, vagy nem értette meg elsőre: annyit fogott fel, hogy nem az ő dolga, de azt hitte (vagy így mondták neki), hogy az a kormányé. Így már rögtön követelőzni kezdett.

Ezt követően Fürjes Balázs, Budapest és az agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár a Twitter-oldalán közölte, hogy Karácsony téved, és a Liget lezárása nem a kormány, hanem a Horváth Csaba vezette Zuglói Önkormányzat dolga volna. 

A kormánybiztos véleménye alapján a helyzet egyértelmű: a kijárási korlátozás meghosszabbításáról szóló kormányrendelet szerint a további kijárási korlátozást a Fővárosi Önkormányzat által közvetlenül igazgatott terület esetében a főpolgármester, egyéb fővárosi terület esetén a kerületi polgármester jogosult elrendelni. Tehát jelen esetben Zugló. 

A kerület vezetőjét, Horváth Csabát az ATV Híradója vasárnap kereste meg a lezárással kapcsolatban.

Az MSZP-s polgármester nyomatékosította, hogy az elmúlt két napban (tehát vélhetően a péntek és a szombat) tapasztaltak alapján továbbra sem tartja indokoltnak a Városliget lezárását. 

Horváth mondta: bár kész a rendelet, ami ezt lehetővé tenné, de szerinte nem alakult ki tömeg a közparkban, így nincs szükség szigorításra.

Azt ugyanakkor a zuglói polgármester is elismerte, hogy a múlt hétvégén tumultus alakult ki a Ligetben, de véleménye alapján a húsvéti ünnepek alatt erre nem kerülhet sor. Ha pedig mégis vállalnák a lezárást, az „nagyon nagy élő erőt kívánna a rendőrségtől” – fűzte hozzá.

Az ATV Híradójának beszámolója enyhén szólva ellentmond Horváth Csaba álláspontjának.

A híradóból kiderül, hogy a Ligetben fokozott rendőri és közterület-felügyelői jelenlét van, akiknek a forgatás alatt röplabdázó fiatalokat kellett, hogy figyelmeztessenek, hogy ne csoportosuljanak és hagyják el a területet.

A fentiek tükrében különösen érthetetlen, hogy Horváth Csaba miért nem akarja lezárni a Ligetet, hiszen nyilvánvaló, hogy a fővárosiak jelentős része – mivel minden egyéb zárva van – a hosszú hétvégéjét a Ligetben kívánja tölteni, ahol tumultus, találkozási gócpont alakulhat ki (akárcsak egy héttel ezelőtt), ez pedig a koronavírus-világjárvány közepette beláthatatlan következményekkel járhat a budapestiek egészsége szempontjából. És persze még érthetetlenebb, hogy Karácsony Gergelynek hogyhogy napokig nem volt fogalma arról, hogy kinek a feladata lenne lezárni a Városligetet.

Forrás: origo.hu

További híreink

Ismét “fontos” kérdésben döntött a WHO: átnevezik a majomhimlőt, mert a név “rasszista”

Irányi Dániel

Pozitívuma is van az elszabadult rezsiáraknak – a Jobbik bezárja irodáját

Faragó Dániel

Nem jön Budapestre a magyar helyreállítási terv elfogadásának bejelentésére az Európai Bizottság elnöke

Irányi Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben