20.5 C
Budapest
2022. augusztus 20., szombat
Magyar Jelen
Hírek

Nem csak a háziállatok képesek kommunikálni az emberrel

A kenguruk képesek megtanulni, hogy a kutyákhoz hasonlóan kommunikáljanak az emberrel, a tekintetüket használva a „mutatáshoz” és a segítségkéréshez.

Az ausztrál és brit kutatók által készített tanulmány 11 fogságban élő, de nem megszelídített kenguru bevonásával készült.

Az erszényesek közül tíz, amikor nem tudott kinyitni egy élelemmel teli dobozt, mereven bámult a kutatókra. Kilenc közülük pedig felváltva nézett hol az emberre, hol a tárolóra, mintha a tárgy felé akarna mutatni.

Mi ezt a kommunikáció egy szándékos formájának tekintettük, segítségkérésnek. A vadon élő fajok esetében nem igazán jellemző az a fajta viselkedés, amelyet az alanyoknál tapasztaltunk, ezért ilyen meglepő az eredmény

– mondta a tanulmányt vezető Alan McElligott, az angliai Roehampton Egyetem kutatója, aki jelenleg Hongkongban dolgozik.

A kutatók szerint az eredményeik ellentmondanak annak a nézetnek, hogy csupán a háziasított állatok, úgymint a kutyák, lovak és kecskék kommunikálnak az emberrel, és azt sugallják, hogy sok más állat is képes rájönni, miként „juttassa el az üzenetét” az emberekhez.

„Korábban úgy véltük, hogy csak a háziasított állatok próbálnak segítséget kérni probléma esetén. De a kenguruk is ezt teszik” – mondta Alexandra Green, a Sydney-i Egyetem munkatársa.

(MTI – Fotó: Roehampton University)

További híreink

Ezer forintért vert fejbe téglával egy kislányt a drogos Tiszavasváriban

Szabó Norbert

Kiszabadultak a nagymacskák a szomódi lőtéren

Varga Lilla

Így tette tönkre a Fidesz a közigazgatást- Kormánytisztviselő vallomása a Magyar Jelenen

Faragó Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben