21.6 C
Budapest
2022. május 25., szerda
Magyar Jelen
Kiemelt Tudomány

Nemcsak a tüdőre, a szívre is veszélyes lehet az új koronavírus

A Texasi Egyetem ismertette legfrissebb kutatási adatait, melyeket az EurekAlert-ben közölt. A JAMA Cardiology tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint valószínű, hogy még korábbi szívprobléma hiányában is megviselheti a keringési rendszert egy koronavírus-fertőzés.

Szakértők számára régóta ismert, hogy a koronavírushoz hasonló fertőzések okozhatnak olyan tüdőbetegségeket, amelyek hosszú távon is roncsolhatják a légzőszervet, a keringési rendszer sérüléséről kevés átfogó vizsgálat készült. Dr. Mohammad Madjid, a tanulmány vezető szerzője szerint

szív- és keringési sérülés olyanoknál is előfordulhat, akik ez idáig nem küzdöttek semmilyen szívbetegséggel.

Azonban korábbi kutatásaik fényében kijelenthető, ez nem egyedi eset, ugyanis igen szélsőséges esetekben az influenza is okozhat koszorúér-betegséget, szívritmuszavart és szívelégtelenséget.

Az Amerikai Kardiológiai Főiskola szerint nem csak az idősek, de a szívbetegek halálozásai aránya is igen magas. Utóbbié 10,5% koronavírus-fertőzés következtében. Az is bizonyítottnak látszik, hogy azok a 65 év felettiek, akiknek koszorúér-betegségük van, vagy magas a vérnyomásuk, nagyobb eséllyel kapják el a vírust, és sokkal súlyosabb tüneteik lehetnek, továbbá nagyobb eséllyel van szükségük intenzív ellátásra.

A kutatók feltételezése szerint a vírus olyan mértékű gyulladást okoz a szervezetben, amely hatással van a keringésre.

A gyógyszerek szedéséről azonban már megoszlóak a vélemények. Míg korábban a Journal of Travel Medicine tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint bizonyos szívgyógyszerek ronthatnak a betegek állapotán, s vannak olyan receptorok is, melyek növelik a megfertőződés esélyét, addig a Miami Egyetem szakértő szerint ezen elméletekre még nincs elegendő bizonyíték, így nem javallott a szívgyógyszerek szedésének felfüggesztése.

Főleg a cukorbetegek, vesebetegek és szívbetegek számára jelentene magasabb egészségügyi kockázatot a gyógyszerek nem szedése, ezért arra kérnek mindenkit, saját egészségük érdekében szedjék tovább a felírt orvosságokat.

(24.hu nyomán – Fotó: Getty Images)

További híreink

Szivárványzászlót bontott a váci polgármester

Joó György

2021-től jöhetnek az online fekete dobozos utasszállítók

Dunai Tibor

Budapest Pride – “Ebbe vagyok ilyen fekete özvegy tudod” (VIDEÓ)

Faragó Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen