17.2 C
Budapest
2022. július 6., szerda
Magyar Jelen
Külföld

Netanjahu: Izrael nem engedi, hogy Iránnak nukleáris fegyvere legyen

Az izraeli miniszterelnök szerint Teherán arra készül, hogy megvalósítsa katonai nukleáris programját.

Izrael nem engedi, hogy Iránnak nukleáris fegyvere legyen

– közölte Benjámin Netanjahu válaszul az iráni urándúsítás szintjének megemelésére. „Irán azon döntése, hogy továbbra is megszegi kötelezettségvállalásait, vagyis emeli az urándúsítás szintjét, és növeli ipari kapacitásait a föld alatti urándúsítás érdekében, nem magyarázható másképp, csak úgy, hogy megvalósítja katonai nukleáris programjának terveit” – közölte Netanjahu Twitter- és Facebook-fiókjában közzétett üzenetében.

„Izrael nem engedi, hogy Irán atomfegyvereket állítson elő” – válaszolt az Iráni Iszlám Köztársaság ősellenségének tekintett izraeli miniszterelnök arra a bejelentésre, hogy Irán újrakezdte a 20 százalékos dúsítású urán előállítását a Fordóban működő, föld alatti nukleáris létesítményében.

Iránnak két atombombára elegendő uránja lehet

A Háárec című újság honlapja szerint a szakértők úgy vélik, hogy a jelenlegi, viszonylag alacsonyan dúsított szintű urán legalább két atombomba előállításához lehet elegendő Iránban, ha úgy döntenek, hogy nem békés célokra használják fel a rendelkezésükre álló, egyelőre alacsony szinten dúsított uránt.

A nukleáris fegyverekhez 90 százalékos dúsítású urán szükséges. Az urán 20 százalékosról 90 százalékosra dúsítása azonban már nem számít igazán nagy ugrásnak szakértők szerint.

Atomalku

Irán mindeddig legfeljebb 4,5 százalékra dúsította a birtokában lévő uránt, már ezzel is megsértve a 2015-ben aláírt többhatalmi nukleáris megállapodásban megengedett értéket, amely a dúsítás küszöbét 3,67 százalékban korlátozta.

Irán a 2015-ös megállapodás értelmében beleegyezett abba, hogy leállítja az urán dúsítását Fordóban, és a létesítményt nukleáris, fizikai és műszaki központtá alakítja át. A helyszín az iráni nukleáris megállapodáshoz vezető tárgyalások egyik sarkalatos pontja volt. Az Egyesült Államok ragaszkodott a bezárásához, Teherán viszont a megtartásához. Az atomalku összeomlása óta Irán folytatta az urándúsítást.

(MTI nyomán)

További híreink

Kanadai óvodások nemváltó hormonkezeléséről számoltak be a Hír tv-ben

Dunai Tibor

Felvonulások nélkül, kijárási korlátozások és gazdasági recesszió közepette ünnepelt a világ

Dunai Tibor

Népírtásra buzdítja társait egy fekete rapper Svédországban (videó)

Irányi Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen